Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2017-11-23
Senast uppdaterad: 2017-11-24

Förbättrad ljudmiljö i kommunens skolrestauranger

Både elever och personal på Tingbergsskolan är glada över den förbättrade ljudmiljön i skolrestaurangen.

Under 2017 har bildningsförvaltningen satsat stort på att förbättra ljudmiljön i skolornas restauranger. Nu har många av skolorna i kommunen fått färgglada tavlor på väggarna och skärmväggar mellan borden i ljuddämpande material, vilket har gett en mycket positiv effekt.

Förutom att många av skolrestaurangerna försetts med dessa så kallade ljudabsorbenter har nya stolar, som bidrar till en tystare miljö, köpts in till Tingbergskolans och Fuxernaskolans mindre matsalar. Och Ryrsjöskolan och Strömsskolan har fått både nya stolar och bord med ljuddämpande bordsskiva.Nu vittnar både elever och personal på skolorna runt om i kommunen om att ljudmiljön i skolrestaurangerna förbättrats avsevärt sedan dessa förändringar genomförts.– Den höga ljudnivån vi hade här tidigare var verkligen ett problem. Efter att ljudabsorbenterna sats upp upplever vi att det är mycket lugnare och det märks att eleverna tycker att det blivit väldigt bra, säger Siw Andersson, funktionsansvarig för köket på Tingbergsskolan.– Förut var man tvungen att prata väldigt högt för att kompisarna skulle höra vad man sa. Nu när skärmarna sats upp mellan borden behövs inte det längre, nu kan man prata vanligt med varandra. Det är skönt, tycker Tindra Wangerås, elev på Tingbergsskolan.

Ljudmiljön viktig för matron och måltiden

Kunskapen om och förståelsen för vad som är viktigt för att skolelever ska få i sig det de behöver och också kunna njuta av den mat de äter har förbättrats över tid, menar Anethe Johansson, kostchef i Lilla Edets kommun.– Förr låg fokus endast på att maten skulle vara näringsriktig. Sen började man inse att det även var en fördel om skolmaten smakade gott. Idag råder ett helhetstänk kring måltiden. Den ska också utgöra en trivsam stund och något positivt att se fram emot. Där är en bra ljudmiljö en viktig förutsättning.

Färgerna ger glädje

De nya ljudabsorbenterna har inte bara förbättrat ljudnivån utan har också påverkat miljön positivt på ett estetiskt plan tycker Tobias Skoglund, elev på Tingbergsskolan.– Först förstod jag inte vad det var som satt på väggarna och stod mellan borden. Var det tavlor utan motiv? Men nu har jag förstått, och jag tycker att det är fint. Det ser fräscht ut och färgerna ger glädje, konstaterar han nöjt medan han avnjuter sin kalops.
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »