Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2017-09-04
Senast uppdaterad: 2017-09-14

Företag coachas i energi och klimat

Lilla Edets kommun driver tillsammans med Stenungsund, Orust, Tjörn, Ale och Kungälvs kommun ett projekt med pengar från Energimyndigheten där syftet är att hjälpa små och medelstora företag att spara energi och bli mer klimatmedvetna.

Tidigare har det inte funnits en uttalad aktör som har arbetat riktat endast mot den här målgruppen, eftersom små och medelstora företag ofta har små resurser att lägga på energieffektivisering.

Föreläsning med Tone Bekkestad 19-20 september

Som ett första steg är Tone Bekkestad, utbildad meteorolog från universitetet i Bergen och känd från TV, inbjuden för att föreläsa om hållbarhet - en resa in i ”lösningarnas värld”. Hon kommer att göra en kostnadsfri föreläsningsturné i Stenungsund, Tjörn och Kungälv den 19-20 september.- Tone Bekkestad kan ge företagen en inblick i den senaste klimatforskningen och inspirera genom sin kunskap om innovation, spännande ny teknologi och smarta investeringar. Därför har vi valt att ta in henne som ett första steg i vår rekryteringskampanj som pågår under hösten, berättar projektledare Tomas Amlöv.Ett visst antal platser på föreläsningen kommer att vara reserverade för företagen som väljer att ansluta sig till programmet, medan resten av platserna är öppna för allmänheten att anmäla sig till.Anmälan till föreläsning med Tone Bekkestadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om projektet ”Coach - för Energi och Klimat”

Projektet kombinerar coachning och erfarenhetsutbyte för att ge företag goda möjligheter att minska sin energianvändning, sänka sina kostnader och stärka sin konkurrenskraft samtidigt som de minskar sin klimatpåverkan. Projektet riktar sig till små och medelstora företag med en energianvändning under 300 megawattimmar (MWh).Företagen får bland annat hjälp med energigenomgång, utbildning och stöd inför upphandling av konsult och leverantör. De kan också få hjälp med framtagning av investeringsunderlag, finansieringslösningar och förhandling kring så kallade ”gröna hyresavtal”. Fokus kommer främst att ligga på företag inom bygg- och fastighetsbranschen samt mindre företag i hyrda lokaler, som restauranger och mindre butiker. Projektet är avgiftsfritt och pågår till och med 2019.Läs mer om projektet på Energimyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterProjektledaren Tomas Amlöv är certifierad coach och har tidigare arbetat som kommunal energi- och klimatrådgivare.

Behovet är större än någonsin

- Behovet av att ställa om är större än någonsin. I år infaller "Earth overshoot day", det vill säga den ekologiska skuldens dag, den 2 augusti. Redan då kommer vi alltså ha gjort av med hela jordens ekologiska budget för året, säger Tomas Amlöv.Förra året inföll Overshoot day den 8 augusti, år 2000 den 23 september och 1971 den 21 december.- Det ligger alltså en stor utmaning framför oss i att vända trenden. Men lyckas vi bara flytta datumet fem dagar i rätt riktning per år, så kommer vi att nå målet om ett ekologiskt fotavtryck för endast en planet till år 2050, säger Tomas Amlöv.Kontaktuppgifter till energi- och klimatrådgivare finns på Stenungsunds kommuns webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »