Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2020-10-06
Senast uppdaterad: 2020-10-06

Författarbesök med Jens Lapidus i onsdags var startskottet för höstens Kulturonsdagar

I onsdags kväll gästade Jens Lapidus Lilla Edet och Folkets Hus. Då drog höstens Kulturonsdagar igång och först ut var biblioteket med författarbesök av Jens Lapidus som berättade om sitt författarskap, sin bakgrund och gav exempel på skrivtips. Och mycket däremellan!

Ett trettiotal personer fanns i publiken, som var glest utplacerad i Lilla Salongen i Folkets Hus.

Jens Lapidus har en bakgrund som jurist och advokat under 15 år. Så småningom slog han också igenom som författare och är mannen bakom succé-triologin ”Snabba cash”, som ingår i den egenbenämnda genren ”Stockholm-noir”, som skildrar Stockholms undre värld ur de kriminellas eget perspektiv. Med ett korthugget och direkt språk som direkt fångar läsaren är det lätt att leva sig in i huvudkaraktärerna. Själv läser Jens Lapidus gärna amerikanska och engelska kriminalromaner, då han berättar att han tilltalas av rappheten och tempot i språket. Det är också så han själv skriver, något han är ganska ensam om i den svenska kriminalgenren.

— Texten ska spegla karaktären jag skriver om, hur deras tankar rör sig - snabbt, flåsande. När jag arbetade som advokat sög jag verkligen i mig detaljerna kring hur kriminella levde, hur de pratade och resonerade. Jag vill skapa en sann bild i mina böcker och komma så nära verkligheten som möjligt. Det är då det blir trovärdigt.

Vill skildra karaktärerna på ett äkta sätt

Jens Lapidus förklarar att han i sitt författarskap vill skildra de kriminellas verklighet på ett äkta sätt och drar en parallell till att advokaternas etiska regler säger att advokaten ska vara lojal mot klienterna.

— På så sätt liknar yrkesrollerna varandra, förklarar Jens Lapidus.


I sitt skrivande vänder han på den vanliga ordningen deckare brukar ha. Hans böcker börjar inte alltid med ett mord. Han har inga poliser som huvudpersoner och ingen lösning på slutet. I stället försöker han att få läsaren att sympatisera med anti-hjälten, en mänsklig huvudperson som gör fel, men som alla gillar ändå.


— Då känner jag att jag lyckats, när alla gillar anti-hjälten! Då har man klarat av att göra en trovärdig resa in i någon annan persons huvud och skrivit på ett trovärdigt sätt.

Välbesökt barnevent tidigare på dagen

Jens Lapidus har nyligen också gett sig på en ny genre, nämligen barnböcker. Tidigare på onsdagen hade Jens Lapidus ett välbesökt barnevent på Lilla Edets bibliotek som bland annat kretsade kring hans nya spänningsserie för barn – Dillstaligan.

Jens Lapidus berättade sagan om Anansis, läste högt ur boken Konstkuppen, pratade om straffrätt och lärde även ut lite Stockholmsslang.

Alla klasser årskurs 1-3 i kommunen hade fått den första boken i serien för högläsning innan besöket. Barnen var mycket engagerade och ställde många frågor till Jens stora glädje. Två lyckliga vinnare vann varsin signerad bok.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »