Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2021-06-18
Senast uppdaterad: 2021-06-18

Från jord till bord – nu ska det odlas på Solängs äldreboende

Initiativtagarna Cecilia Johansson och Susanne Ekman.

Tomater, paprika, broccoli och blomkål – allt möjligt ätbart ska nu boende och personal odla tillsammans i Solängs nya växthus som invigs idag 18 juni.

Idéen om ett växthus och egen odling föddes hos Susanne Ekman och Cecilia Johansson, båda undersköterskor på Solängs äldreboende i Lödöse.

 

– Tänk va roligt det skulle vara om vi kunde odla tillsammans med de äldre, funderade vi. Med tanke på de pandemitider som vi lever i finns inte så mycket för de äldre att göra, då många aktiviteter behövt ställas in för att inte riskera smittspridning. Möjligheten att få odla skulle innebära att de fick något meningsfullt att göra. Odla stimulerar alla sinnen och alla mår vi bra av att ha någonting att göra och att komma ut, konstaterar Susanne Ekman.

 

De äldre har mycket kunskap och erfarenhet att bidra med. Många av de boende på Soläng är uppvuxna på landet och att få hitta tillbaka till saker som de kan, kan vara mycket betydelsefullt, tillägger Cecilia Johansson:

 

– Även de äldre som är dementa, och som inte har koll på det som händer i nutid, minns ofta det som hände förr.

Projektet Jord till bord

Efter att ha bollat idéen med Solängs enhetschefer Catrine Andersson och Mariette Axelsson Horst fick Cecilia och Susanne klartecken att starta projektet ”Jord till bord”.

 

– Det är fantastiskt att det här projektet kom till just nu, då pandemin gjort att många äldre är isolerade. Och att det är ett initiativ som kommit från personalen tycker jag är extra roligt, säger Catrine Andersson.

 

Ett växthus har beställts och kommunens vaktmästare har varit behjälpliga med monteringen. Även fröer, bärbuskar, jord och odlingslådor har inhandlats.

 

– Tomater, gurka, paprika, broccoli, blomkål, morötter och rädisor frodas nu i växthuset. Vi odlar också potatis, jordgubbar och vinbär. Allt möjligt som är ätbart. Så när det är dags för matlagning är det bara att gå ut och hämta. Från jord till bord helt enkelt, konstaterar Cecilia Johansson glatt.

 

Förutom allt ätbart innefattar projektets mer långsiktiga plan också att anlägga rabatter på innergården med dekorativa växter och buskar.

Invigning idag

Idag 18 juni invigs projektet och dess växthus under coronasäkrade former, så att boende och personal kan fira ute med tårta i mindre grupper.

 

– Växthuset och odlingarna blir en härlig träffpunkt på vår innergård som kan bidra till en ökad gemenskap. Även om alla inte är i form för möjligheten att vara med och påta fysiskt, kan de finnas med i sammanhanget ändå och känna sig delaktiga. De äldre kan till exempel sitta och dricka sitt förmiddagskaffe tillsammans i anslutning till växthuset – alla behöver inte vara med och påta, men man kan njuta av det ändå och se hur allting växer, säger Mariette Axelsson Horst.

Susanne Ekman och Cecilia Johansson spanar efter jordgubbskart.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »