Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2015-06-03
Senast uppdaterad: 2015-06-03

Goda råd för hantering av livsmedel i sommar

Picknick och grillning är en viktig del av sommarens soliga dagar och ljumma kvällar Här kommer några enkla råd för att inte bli sjuk av maten du tillreder.

När du handlar

- Se till att varorna kommer till kylskåpet så snart som möjligt, ha gärna med en kylbag med kylklampar för känsliga varor som till exempel kött och fisk.

Tvätta händerna

- Glöm inte att tvätta händerna innan du börjar laga mat. Tvätta också händerna direkt efter att du hanterat rått kött innan du fortsätter med andra råvaror.

Tina fryst kött

-Upptining av fryst kött görs bäst i kylskåp, men också genom att sänka ned förpackningen i kallt vatten. Du kan även tina kött i mikrovågsugnen,men det måste göras precis innan du startar grillningen.

Marinering

- Om du vill pensla marinad på det färdiggrillade köttet eller använda marinad till sås, är det viktigt att du tar undan lite innan köttet marineras. I marinad som varit i kontakt med rått kött kan det finnas bakterier från köttet.

Håll kallt

- Om du ska ut på picknick och grilla är det viktigt att du packar köttet i en kylbag med kylklampar. Förvara inte kylbagen i direkt sol och öppna den inte fler gånger än nödvändigt.

Stek väl men bränn inte

- Använd ved eller grillkol när du grillar. Använd inte kottar eller impregnerat virke. Om du grillar köttet över glöd och inte över öppen låga minskar halten skadliga ämnen som bildas vid grillning. Det är viktigt att kyckling, köttfärs och rå korv blir genomstekt för att undvika att du blir sjuk av bakterier och virus.

Redskap

- Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du har använt till den råa maten. Tänk också på att diska skärbräda och kniv som du använt till kyckling eller kött innan du använder dem till att skära sallad eller andra grönsaker som inte ska upphettas.

Rester

- Rester ska in i kylskåpet så snart som möjligt. Rester som varit ute i rumstemperatur mer än två timmar bör slängas.

Du kan läsa mer om livsmedel i sommar på Livsmedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »