Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2019-10-23
Senast uppdaterad: 2019-10-23

Grön flagg hissad på Västerlanda förskola

Idag hissades Grön flagg på Västerlanda förskola under högtidliga former. Flaggan är en bekräftelse på att förskolan arbetar målmedvetet med hållbar utveckling. Efter att flaggan hissats blev det popcornkalas för alla barn.

På Västerlanda förskola påbörjades satsningen och arbetet mot Grön flaggcertifiering i början av förra året och mycket arbete har skett sedan dess. Grön flagg är något de arbetar med på förskolan hela tiden.

– Det är viktigt att börja smått, på barnens nivå. Till exempel plockar vi med oss skräp som vi hittar på våra promenader och slänger där det hör hemma, säger Aleksandra Westerdahl, förskolelärare på Västerlanda förskola.

Aleksandra berättar vidare att förskolan i det vardagliga arbetet pratar och arbetar med miljö och hållbarhet på ett enkelt och roligt sätt. Till exempel så återanvänder de material som glasspinnar, folie och annat material till pysselstationerna där de får nytt liv. Framöver kommer det fokuseras lite extra på återvinning och avfall.

Fullt av naturälskare

Julia Färjhage, som också är kommunalråd, är förskolans politiska kontaktperson höll tal innan det var dags att hissa flaggan. Barnen var snabba med att ge Julia svar på vad de gör för att ta vara på planeten. Det kom även ett och annat spontant utrop, bland annat:

– Jag älskar naturen! Barngruppen runt flaggstången var inte sena att stämma in i kör med ett högt och rungande jaaaa!

– Nu hissar vi flaggan för att ni är så duktiga på att ta hand om planeten! sa Julia som avslutning på sitt tal.

Återanvändningshyllan Tage

Ett steg i hållbarhetsarbetet är den nyinvigda återanvändningshyllan Tage, en sammansättning av Ta och Ge. Där kan barnen lämna in kläder och skor som de inte längre använder och istället plocka med något nytt hem. Genom hyllan vill personalen visa hur praktiskt det kan vara att återanvända.

Vad är Grön flagg?

Grön flagg är en certifiering och ett pedagogiskt verktyg för ett aktivt och långsiktigt arbete för hållbar utveckling i skola och förskola. Med 2 000 anslutna förskolor och skolor är Grön flagg Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling. Grön flagg ingår i det internationella nätverket Eco-Schools och i Sverige är det Håll Sverige Rent som står för certifieringen.

Sedan 2017 har också Hjärtums förskola Grön Flagg.


Läs även Miljöpriset 2019 går till förskolorna i Västerlanda och Hjärtum

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »