Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2017-12-22
Senast uppdaterad: 2017-12-27

”Håriga mackan” och spännande exotiska smaker – uppskattade inslag under kostenhetens inspirationsdag

”Gott! fräscht, fylligt, smakrikt, fin kombination av smaker. Det här måste vi laga till våra elever!” Så lät kostenhetspersonalens kommentarer vid provsmakningen när de för en tid sedan lagade mat tillsammans under en dag med kompetensutveckling och inspiration.

I början av december samlades all kostenhetens måltidspersonal för en gemensam dag för kompetensutveckling. Vegetarisk inspiration stod på agendan och till hjälp hade de Andreas Lindgren från Movement Sales partner som bidrog med många förslag på nya recept att testa.
Smörgås med ansikteDet lagades soppa och gratäng, risbiffar och pumpaburritos och mycket mer. Spännande smaker av ingefära, chili, kokos och koriander gav en exotisk touch till de provlagade rätterna.
Många glada skratt blev det när den traditionella ost och skinkmackan till förmiddagsfikat byttes ut mot ”håriga mackan”.
– Det är inte så läbbigt som det låter, utan vad vi inom måltidspedagogiken kallar en smörgås med ”ansikte” gjort av grönsaker och frukt som pålägg. Håret består då till exempel av rivna morötter, pizzasallad eller groddar. Vi använder det som finns i köket den dagen. Alla skapar sin egen smörgås och det lockar till att våga smaka på fler grönsaker, berättar Anethe Johansson, kostchef i Lilla Edets kommun.
Aptitliga rätter och goda förebilderFramtiden för global livsmedelsförsörjning, god hälsa, klimat, miljö och ekonomi går via mer vegetariskt på menyn. Det gäller både hemma vid matbordet och i offentliga restauranger som på till exempel skolor.– Haken är bara att många tror att man inte blir mätt på vegetariskt eller att det inte är gott. Det kan skolan och förskolan råda bot på genom att servera mer vegetariskt på nya spännande sätt och där du som gäst blir uppmuntrad att smaka. Ju fler gånger du smakar på något desto större chans att du upptäcker nya favoriter. Kostenheten tillsammans med alla vuxna i förskolan och skolan har ett ansvar att lära barn och ungdomar att göra bra val nu och i framtiden. Aptitliga rätter och vuxna som föregår med gott exempel blir ett vinnande koncept! konstaterar Anethe Johansson.

Många glada skratt blev det när den traditionella ost och skinkmackan till förmiddagsfikat byttes ut mot ”håriga mackan” under kostenhetens inspirationsdag.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »