Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2017-09-28
Senast uppdaterad: 2017-09-28

Här spirar gemenskap och odlingsintresse

Aya Majeed, Lina Azaal, Malak Abedelrahman och Ranya Azaal gräver upp de allra sista potatisarna tillsammans med Elinor Svenungsson. I bakgrunden rensar Samira Issa och Najoua Merbouh bland bönplantorna.

Inom ramen för integrationsprojektet SOL-Spira har ett tjugotal personer i olika åldrar, både svenskar och människor från många andra delar av världen, sedan i maj träffats på en gräsyta utanför Equmeniakyrkan i Lilla Edet, för att umgås och odla tillsammans.

Projektet är ett samarbete mellan Klubb SOLidaritet, Equmeniakyrkan och Lilla Edets kommun och finansieras genom bidrag från Länsstyrelsen Västra Götaland.– Att mötas och lära känna varandra över gränserna är väldigt viktigt. Inte minst i dagens samhälle som det ser ut, konstaterar Elinor Svenungsson, från Klubb SOLidaritet, som leder projektet på plats. Förutom att främja integration och ge de människor som kommit hit från andra länder en chans att få träna på att tala svenska lär vi oss tillsammans att odla.

Odlar och umgås

Potatis, olika sorters bönor, örter och blommor är några exempel på vad tiotalet pallkragar fyllts med under odlingssäsongen.– Jag bor i lägenhet och har inte möjlighet att odla hemma. Att få chansen att göra det här har varit fantastiskt. Och mycket lärorikt då vi fått göra allt från grunden, berättar Samira Issa, en av deltagarna som varit med ända sedan projektet startade i maj i år.Gruppen har också gjort utflykter och inspirerande studiebesök tillsammans. Bland annat har de gästat Askeröds örtagård och Nordens Ark.– Att träffas här varje måndag för att odla, umgås och fika har varit väldigt roligt. Också att få ta del av varandras kulturer. Jag tror att detta i ett längre perspektiv kommer leda till att vi också börjar umgås i andra sammanhang, konstaterar Najoua Merbouh glatt medan hon plockar några vaxbönor.

Alla får vara med

Fem flickor har tagit en egen pallkrage i besittning där de odlat trädgårdssmultron och solrosor. Alla är de överens om att det varit en spännande och mysig upplevelse.– Alla är välkomna att delta i projektet SOL-Spira, vuxen som barn. Det enda som krävs är ett öppet sinne och ett intresse för odling. Det hade varit mycket roligt ifall ännu fler ville vara med nästa år, säger Elinor Svenungsson.Den som känner sig sugen på att delta kan anmäla sig via Klubb SOLidaritets Facebook-sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Under höstmarknaden på torget i centrala Lilla Edet lördag 30 september finns också möjlighet att möta deltagare från projektet.– Där planerar vi att sälja allt från vinbladsdolmar till äppelkaka och arabiska kakor, berättar Elinor Svenungsson.
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »