Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2016-10-03
Senast uppdaterad: 2016-10-03

Hejdå alkoholskador!

"Nej, nej, nej", så står det på den tygkasse som i dagarna via posten skickas ut till länets 20-åringar. Lilla Edets kommun är en av de 44 av 49 kommuner i länet som deltar i kampanjen "Hejdå alkoholskador", som syftar till att få unga vuxna att låta bli att bjuda eller köpa ut alkohol till minderåriga.

Bakom kampanjen står Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CANlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, och länsstyrelsen i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län. Sammanlagt är det 3000 påsar som skickas ut.

— Äldre kompisar och deras syskon är den vanligaste källan till alkohol för minderåriga. Det är glädjande att vi även i år har en stor uppslutning i länet kring kampanjen, säger Lennart Rådenmark, länssamordnare för drogförebyggande arbete i Västra Götalands län.

CAN har utfört en drogvaneundersökning bland skolelever i årskurs 9 i Västra Götaland. Undersökningen visar att närmare var tredje elev som dricker alkohol får tag på den från sin partner, kompis eller kompisens syskon. Utmärkande för Västra Götaland är att lika många uppger att de fått alkohol av en annan vuxen langare som köpt ut. Det är högt i jämförelse med de andra storstadslänen.
 

Budskapet sprids också i sociala medier


Kampanjen "Hejdå alkoholskador" handlar dels om skador och annat tråkigt som kan hända unga som dricker alkohol och dels om vanliga myter kring unga och alkohol. Förutom utskicken av påsar till 20-åringar består kampanjen av animerade filmer som sprids via sociala medier.

— Vi har lyckats få föräldrar att vara restriktiva och inte bjuda eller köpa ut till sina tonåringar. Nu behöver vi ta ett extra tag och kommunicerar därför direkt via sociala medier med målgruppen under de kommande tre veckorna, säger Lennart Rådenmark.
 
Läs mer om kampanjen "Hejdå alkoholskador"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »