Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2016-04-28
Senast uppdaterad: 2016-04-28

Hejdundrande kalas invigde biblioteket och kulturarenan

Ett invigningskalas under fem dagar fulla med aktiviteter invigde det nya biblioteket och samtidigt öppnade kulturarenan upp sina dörrar. Alla var väldigt glada att biblioteket nu har invigts. Kalaset bjöd på bland annat tårtkalas, invigningstal, familjedag, lokalhistoria, besök av deckarförfattaren Kristina Appelqvist för att avslutas med en riktig skrattfest tillsammans med Therese McDonald. En härlig folkfest som nu förklarar biblioteket och kulturarenan invigt!

Kajsa Paulsson, tf. kultur- och fritidschef inledde invigningsceremonin med ett tal tillsammans med Kjell Johansson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, inför en grupp av förväntansfulla människor.  

— Vi på kultur och fritid har längtat väldigt mycket efter er besökare och efter den här dagen. Biblioteket är nu klart men innehållet i verksamheten skapar vi tillsammans när vi möts i den nya lobbyn, i ateljén, i barndelen eller i studierummet, inledde Kajsa Paulsson.

Kjell Johansson fortsatte:

— Jag vill tacka all personal som gjort ett fantastiskt arbete under hela processen. Nu ser vi framåt och gör något bra av vårt nya fina bibliotek.

Efter det invigdes biblioteket och dörrarna till kulturarenan slogs upp med en specialskriven saxofonfanfar av Ingemar Martinsson som framfördes av Nicholas Fors Lopez, elev på musikskolan. Tillsammans med barnen Axel och Lilly klippte Kjell bandet och välkomnade sedan alla in i lokalerna.

Tårtkalas inledde invigningskalaset. Medan du åt gick det att se Edetgruppens filmer och bilder från Lilla Edet förr i tiden.

Kalas under hela invigningsdagen


Under invigningsdagen pågick aktiviteter i hela kulturarenan och det var många nöjda besökare på plats. Beate Flach var en av besökarna som sett fram emot invigningen:

— Jag har längtat så efter att biblioteket ska öppna igen! Alla glada miner här idag visar att det var värt väntan.

Några andra besökare Helen, Carina och Sylvi stämde in:

— Biblioteket är för oss en träffpunkt och vi har verkligen längtat efter att det ska öppna. Nu kan vi åter träffas här igen.  

Under invigningsdagen fanns det många olika aktiviteter att välja på. Bland annat gick det att gå en tipspromenad som ledde besökarna upp till musikskolan där repetitionerna för Flugturen som spelades upp under Kulturveckan pågick för fullt.
Många av besökarna passade även på att njuta av tårtkalaset och i kön till tårtan hittade vi Fatmeh Shilpaya och Mohammed Abedalrahman som var där för att se det nya biblioteket och låna böcker:
 
— Nu ser jag fram emot att komma med barnen hit på fritiden och bland annat låna böcker på arabiska. Det är stort plus att det finns böcker på flera språk. Biblioteket känns större, finare och fräschare!

Vid lånedisken fanns Amaal Algezzawi och Indi Mustafa på väg att låna böcker och tidningar.

En av aktiviteterna under invigningskalaset var guidade turer av Bert Åkesson, ordförande i kommunfullmäktige och LEIFAB.

Fortsatt invigningskalas


Invigningskalaset fortsatte med en familjedag där det gick att prova på att skriva med gåspenna och rista runor tillsammans med en pedagog från Lödöse museum. Dessutom fick biblioteket besök av Bokronden, en dansföreställning för barn. Bland böcker, hyllor, mysiga fåtöljer och lampor gick det att hitta två entusiastiskt dansande bibliotekarier som barn och föräldrar dansade efter.

Under tisdagen var det även premiär för det nya konceptet kulturtisdag i kulturarenans lobby. Först ut var Hillevi Petersson som berättade mer kring den lokala historien.

Under dansföreställningen Bokronden kunde både barn och föräldrar dansa efter.

Mordiska gåtor och skrattfest avslutade invigningskalaset


Sista dagen för kalaset avslutades på topp med författarbesök av Kristina Appelqvist och standup med Therese McDonald. Kristina Appelqvist är deckarförfattaren som blev författare delvis på grund av ett diskbråck. Det och om mycket annat berättade hon om vid sitt besök med fokus på temat mys och rys i vackra Skaraborg - så skapas en modern pusseldeckare i Agatha Christies anda.

— Det är jätteroligt att få vara en del av invigningskalaset med en härlig och intresserad publik. Kul med en kommun som satsar på ett hus för kultur. Det är väldigt fina lokaler, sa Kristina Appelqvist.  
Under besöket berättade Kristina mer om hennes väg till att bli författare som gick via en utbildning som journalist till en karriär inom kommunikation på högskolan i Skövde.

Therese McDonald avslutade invigningskalaset med en riktig skrattfest med sin show McDonald Recycling Tour — att återvinna livet. Under showen gick hon igenom alltifrån kropp, mat, alkohol, fredagsmys, träning och ingen i publik satt helt säker.

— För mig är det en ära att få komma till Lilla Edet och få avsluta kalaset, berättade Therese McDonald.

Författarbesök av Kristina Appelqvist som berättade mer om hennes väg till att bli deckarförfattare.

Therese McDonald avslutade med en riktig skrattfest.

Kulturveckan pågår!


Nu pågår Kulturveckan i Lilla Edets kommun med mängder av aktiviteter för stora och små, och alla däremellan. Det bjuds bland annat på konstutställningar, bio i samarbete med Göteborg Film Festival, konserter och mycket mer. Se hela programmet »
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »