Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2015-02-03
Senast uppdaterad: 2015-02-03

Hesa Fredrik i din mobiltelefon

Från och med den 1 februari 2015 är det möjligt för allmänheten att få Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, som SMS till mobiltelefoner som är registrerade på en adress i ett drabbat område. Det är SOS Alarm som ansvarar för drift och underhåll av varningsfunktionen.

Du kan inte registrera dig för att få VMA i mobilen, utan det sker automatiskt om den som beställer ett VMA även beställer möjligheten att skicka ut det via SMS till adressbaserade mobiltelefoner. Telefonuppgifter till mottagare i området hämtas in från teleoperatörerna.

SMS-systemet kompletterar de traditionella kanalerna för VMA såsom radio, TV och utomhusljudsignalen Hesa Fredrik.

Läs mer om nytt kompletterande system för VMA.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Där finns också en FAQ av de vanligaste frågorna kring det nya systemet.

Vad ska jag göra när signalen ljuder?


Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) är en varning till allmänheten vid till exempel gasutsläpp, en stor brand, skred eller annan allvarlig olycka. Under minst 2 minuter ljuder en 7 sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad.

När du hör signalen ska du:

  • Gå inomhus.
  • Stänga dörrar, fönster och ventiler.
  • Lyssna på radio för information.

Faran Över signaleras med en 30-40 sekunder lång signal.

Utomhusljudsignalerna Viktigt Meddelande och Faran Över provas klockan 15.00 första helgfria måndag i mars, juni, september och december. Vid prov ges även information i radion.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »