Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2021-09-06
Senast uppdaterad: 2021-09-06

Hitta ditt jobbspår!

Med start 5 oktober drar kursen ”Hitta ditt jobbspår” igång. Syftet med kursen är att stärka och stötta personer som står långt från arbetsmarknaden att hitta sin egen väg till ett arbete.

Tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan arrangerar nu Lilla Edets kommun kursen ”Hitta ditt jobbspår”. Kursen vänder sig främst till utlandsfödda kvinnor med kort utbildning eller som helt saknar utbildning och som befinner sig långt från arbete och studier.

 

Den ursprungliga idéen till kursen är Manal Galyas, kulturcoach i Lilla Edet kommuns integrationsteam:

 

– Syftet är att stärka de deltagande kvinnornas självförtroende, ge dem en chans att upptäcka sig själva och att utifrån deras individuella behov rusta dem med det de behöver för att förbättra sina långsiktiga möjligheter på arbetsmarknaden. Stärka kvinnorna till att ta fram en plan för hur de ska kunna nå sina mål helt enkelt, säger Manal Galya.

Inventera sig själva och ta fram en plan

Kursen hålls med start 5 oktober i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Fuxernavägen i Lilla Edet och leds av Vuxenskolans cirkelledare Sara Tomtlund och Manal Galya. De 13 kurstillfällena kommer fyllas med precis det som de deltagande personerna behöver mest för att närma sig studier och/eller arbete.

 

– Inledningsvis kan det handla om att bli coachad till att sätta ord på sina drömmar. Att reflektera kring vilken kompetens jag faktiskt har, vad jag är bra på, vilka egenskaper jag har och vad jag tycker är roligt. När jag lyckats ringa in vad jag kan och vill arbeta med fortsätter vi med att ta fram en plan och hitta vägen dit. Vi kommer också att fokusera på hur den svenska arbetsmarknaden fungerar, hur det går till att söka jobb, skriva CV och personligt brev samt vad en behöver tänka på vid en arbetsintervju. Samtidigt får de med automatik en chans att träna på svenska språket, konstaterar Manal Galya.

Stöttning behövs

Många utlandsfödda långtidsarbetslösa kvinnor uttrycker en hopplöshet. Att de upplever sig sakna chans till att få ett jobb eftersom de inte har någon utbildning och inte kan språket tillräckligt bra, berättar Manal Galya.

 

– Men alla måste vi börja någonstans, sen leder det ena till det andra. Och inte minst språket kommer med tiden. Jag vet själv hur det var när jag kom till Sverige från Syrien och började i princip från noll. Jag kunde inte prata svenska och hade inte hunnit slutföra min utbildning i Syrien, vilken inte heller gick att komplettera och slutföra här i Sverige. Så jag fick börja om. Och nu har jag arbete och min svenska blir bättre och bättre för varje dag som går. Jag tror att det är stöttning som behövs för att dessa kvinnor ska lyckas ta sig ur långtidsarbetslösheten och nå sina mål.

 

Läs mer och anmäl dig till kursen på Studieförbundet Vuxenskolans webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »