Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2018-04-17
Senast uppdaterad: 2018-04-17

Hjärtstartare på ÅVC i Göta

Doris, Benny och Ida på ÅVC med hjärtstartaren.

Om en person drabbas av hjärtstopp, det vill säga hjärtat slutar slå, behöver personen få behandling inom några minuter. Tillsammans med hjärt- och lungräddning är användning av en hjärtstartare den viktigaste åtgärden. Hjärtstartare finns på ett antal platser runt om i Lilla Edets kommun. Nu finns en hjärtstartare också på Återvinningscentralen, ÅVC, i Göta.

Hjärtstartare är en maskin som kan leverera en strömstöt mot hjärtat och på så sätt återställa den normala rytmen och få hjärtat att slå igen. Ju tidigare hjärtstartaren används på personen med hjärtstopp, desto större är chansen att hjärtat startar upp igen. Även om vi alla hoppas på att aldrig behöva använda den på någon i vår närhet, kan hjärtstartaren innebära skillnaden mellan liv och död.

 

Det finns hjärtstartare på drygt tio olika ställen runt om i Lilla Edets kommun. Nu finns också en på ÅVC i Göta. Ulrik Nyström, enhetschef avfall, berättar:

 

— Det är nästan alltid mycket folk i rörelse på ÅVC. Det kändes som en naturlig plats där det bör finnas en hjärtstartare, så vi bestämde oss för att skaffa en.

 

Ulrik berättar att hjärtstartaren ligger i en väska och om det behövs så kan man komma och hämta väskan och ta med den till den som har hjärtstopp.

 

— Då är det bara att springa hit och hämta den, så klart! Det finns både företag och bostäder i närheten av oss i Göta.

 

Hjärtstartaren är självinstruerande och läser upp instruktioner medan du använder apparaten. Det är omöjligt att använda apparaten fel, eller orsaka någon skada. Den kräver heller inga speciella förkunskaper.

 

Se var hjärtstartare finns med Rädda Hjärtat

Med en app i telefonen kan du se var hjärtstartare finns i din närhet. Hjärtstartaren på ÅVC är registrerad och syns i appen ”Rädda Hjärtat” som du kan ladda ner till din smartphone. Där syns på en kartbild var hjärtstartare finns registrerade någonstans över hela Sverige.


Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »