Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2021-05-11
Senast uppdaterad: 2021-05-11

I år har eleverna i årskurs 3-6 på Strömsskolan sålt majblommor som aldrig förr!

Eleverna på Strömsskolan brukar sälja majblommor och försäljningen ligger vanligtvis på runt cirka 50-60 000 kronor. I år har eleverna i årskurs 3-6 sålt majblommor för närmare 75 000 kronor – pengar som till stor del kommer familjer i närområdet till godo!

Den ideella barnrättsorganisationen Majblomman samlar varje år in pengar genom att barn och volontärer säljer majblommor. Barn som lever i familjer där pengarna inte räcker till kan ansöka om ekonomiskt stöd från Majblomman till och med det år då barnet fyller 18 år. Det kan gälla ett par fotbollsskor, avgiften till fritidsaktivitet eller en jacka. Hur många barn och ungdomar som kan få hjälp beror på hur många majblommor som sålts genom den lokala majblommeföreningen – och i år lyckades alltså Strömsskolan med en jätteförsäljning.

Majblommor via webbshoppar

I år gick det inte att sälja majblommor på traditionellt sätt, utan det var webbshoppar som gällde. Maria Georgiou Ekberg är lärare på Strömskolan och också engagerad i majblommekretsen Hjärtum- Ström-Västerlanda:

— Tillsammans var det 58 elever som sålde majblommor uppdelade i åtta grupper och barnen har visat ett jätteengagemang för detta! Föräldrar och lärare delade också inläggen om webbshopparna vidare och på så vis skapades en stor spridning.

Maria Georgiou Ekberg berättar att eleverna i de åtta säljgrupperna tävlat mot varandra för att se vem som kunde sälja mest. Varje dag uppdaterades en affisch i matsalen med aktuella resultat.

— Eleverna tävlade i en god och trevlig anda, och för en god sak dessutom! I slutet stod det väldigt jämt mellan två klasser, men segrande blev klass 4:1 med en försäljning på hela 16 900 kronor.

10 procent av försäljningsvärdet får den som säljer själv behålla och 10 procent går till klasskassan, där pengarna används för till exempel klassresor eller andra trevliga aktiviteter tillsammans med klassen. Många valde dessutom att donera sina egna 10 procent till Majblomman.


Efter att försäljningen avslutats blev det ett välförtjänt tårtkalas för klass 4:1 när majblommeföreningen bjöd på tårta.

Om Majblomman

Majblomman är en ideell barnrättsorganisation som arbetar för att motverka barnfattigdom i Sverige. Majblomman ger barn i Sverige stöd genom att dela ut ekonomiska medel, påverka beslut och finansiera forskning.

 

Barnkonventionen är grunden för Majblommans arbete. Barnkonventionen säger bland annat att alla barn har rätt till skälig levnadsstandard med bostad, kläder och mat samt att barn har rätt till utbildning som är kostnadsfri och tillgänglig. Barn har också rätt till lek, vila och fritid och allt detta verkar Majblomman för.


Läs mer på Majblommans webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »