Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2021-08-04
Senast uppdaterad: 2021-08-04

Ingådda kängor, vackra vyer och nätter i det vilda - vardagen för en vandrare

Ulf Careland från Göteborg startade sin vandring i Lindome, Bohusledens startpunkt. Han har vandrat i tio dagar, sammanlagt 13–15 mil och tar ett lite längre stopp för natten i vindskyddet vid Djupevatten, den vackraste platsen han hittills sett på sin vandring.

Ulf tar stopp för natten vid Djupevatten efter några timmars vandring på Bohusleden. För att ha något att göra tänder han en eld vid vindskyddet och hänger upp sina fuktiga kläder på tork. Planen är att ta ett bad men det får vänta, det är många vandrare som kommer förbi just här och badkläder är inget som han har prioriterat i packningen.

På frågan om vad som är det bästa med att vandra och vad som har överraskat honom positivt hittills så får vår kommun en ros.

— Det bästa med vandringen är att jag kan stanna vart jag vill. Här är det fint, här stannar jag. Och Djupevatten är det finaste stället jag har varit på hittills!

En vandring på 34 mil – tid för en inre resa

Siktet är inställt på att nå Bohusledens mål, Strömstad 15 augusti, en vandring på totalt 34 mil. Ulf har vandrat tidigare men aldrig så här långt, men har länge funderat på att göra det och i år gjorde han slag i saken. Det har stundtals varit blött i markerna och gjort det svårt att gå på sina ställen men han är vid gott mod och berömmer utmärkningen av leden.


Den viktigaste lärdomen har varit att inte packa för mycket, det kan vara svårt att veta vad som behövs, speciellt när det är första gången. Han har med sig frystorkad mat som är anpassad för vandring som han värmer i en liten kastrull med hjälp av eld eller gasol. Ulfs barn har vid några tillfällen kommit med lite påfyllning och då har han även passat på att lasta av saker från packningen som han insett inte behövs.

Tydlig målbild

Ulf är inte rädd för alla olika djur som kan dyka upp, utan det som kan oroa honom är att han skulle skada sig längs med vägen. Han har en mobiltelefon med sig så han kan kontakta hjälp om behovet uppstår. Telefonen använder han även till att läsa information om de olika hållpunkterna på leden. I början läste han nyheterna men insåg snart att det tog alldeles för mycket batteri och märkte att han inte hade behovet att ha koll på omvärlden.


— Det är väldigt rogivande att vandra, jag släpper tankarna helt på allt vardagligt. Jag tänker inte på något alls egentligen. Vad säger nyheterna, eller hur går det för Sverige i OS, sådant känns helt plötsligt väldigt ointressant.


Han har en tydlig målbild framför sig när hans 34 mils långa vandring är över och han har nått Strömstad.


— När jag är framme ska jag checka in på hotell, äta en riktigt god middag men först efter en lång och skön dusch och såklart bastu, skrattar han.

Inspirerad till att vandra?

Läs mer om våra fina vandringleder i kommunen här

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »