Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2018-08-29
Senast uppdaterad: 2018-08-29

Integrationsprojekt där både handen, hjärnan och hjärtat får vara med

Aneta Jarek, Joanna Graz, Antoinette van Ketwich och Natalia Ramirez Botero ägnade sig vid senaste träffen åt målning av möbler.

På onsdagar träffas Kreativa språkgruppen i kommunhuset i Lilla Edet och tillverkar smycken, målar, fikar, umgås och tränar på svenska språket.

Inom ramen för ett integrationsprojekt, som arrangeras av Lilla Edets kommun, har Kreativa språkgruppen träffats i kommunhuset varje onsdag sedan i juni i år. De sex deltagarna har sina rötter i Polen, Holland, Finland, Colombia, Ungern och Brasilien.

– Några deltagare med svenska som modersmål hade också varit väldigt roligt och bra. Alla är hjärtligt välkomna att vara med, säger Joanna Graz som är ledare för gruppen.

Smyckestillverkning och måleri

Under sina träffar har Kreativa språkgruppen hittills hunnit göra olika typer av smycken, stora gemensamma målningar och stilleben och besöka sommarcaféet vid Utby bastu.

– Alla deltagarna har också fått göra ett bildcollage för att illustrera sitt liv eller sina intressen, berättar Joanna Graz.

Senast de träffades var det målning av möbler som stod på schemat. Många olika färgburkar plockades fram och stämningen var på topp medan en skänk gick från trävitt till att få ett livligt och färgglatt mönster.

– Jag tycker om att måla och göra saker med händerna. Det här är en bra chans för mig att få prata svenska och träffa nya vänner. Dessutom är det skönt att komma hemifrån en stund, säger Aneta Jarek medans hon rollar skänkens ovansida i turkost.

– Det är roligt att göra olika saker tillsammans. Vi fikar också gott. En av tjejerna är väldigt duktig på att göra goda tårtor och andra bakverk, berättar Natalia Ramirez Botero glatt.

Roligt sätt att bidra till integration

– Jag har alltid velat bidra till integration inom kommunen på något sätt. Kreativa språkgruppen passar mig mycket bättre än till exempel ett klassiskt språkcafé då jag hellre vill vara kreativ och göra saker tillsammans. Det leder ju automatiskt till många olika typer av samtalsämnen, konstaterar Antoinette van Ketwich med en pensel med en klarblå färg i handen.

En utmaning inom projektet har varit att hitta en ändamålsenlig lokal i Lilla Edet.

– Så fort vi hittat en ny lokal som passar bättre för våra aktiviteter kommer vi även att dra igång en grupp där både barn och vuxna tillsammans kan vara kreativa, umgås och träna språket, säger Mai Lundell, integrationssamordnare i Lilla Edets kommun.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »