Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2021-06-23
Senast uppdaterad: 2021-06-23

Invigning av den målade gångtunneln i Lilla Edet i fredags

Deltagaren Madelene Viinikka framför sitt konstverk i tunneln.

Madelene Viinikka framför sitt konstverk.

I fredags invigdes den målade gångtunneln mellan busstorget och Fuxernaskolan i centrala Lilla Edet. Under två helger har gångtunneln utsmyckats med vackra målningar som också innehåller mycket symbolik. Målningen av tunneln var avslutningen på kursen Konst för mänskliga rättigheter som har löpt under två terminer.

Lilla Edets kommun har drivit konstprojektet Gatukonst för mänskliga rättigheter i samverkan med ABF och Lilla Edets Regnbågsgrupp och kursen har också tillkommit på Regnbågsgruppens initiativ. I fredags i strålande solsken var det invigning av den målade gångtunneln som utgör avslutningen på kursen.


— Det är ett strävande mål att följa de mänskliga rättigheterna och det här konstprojektet satte ljus på frågorna. Konst har alltid varit ett sätt att uttrycka tankar och idéer och att kombinera konst med temat mänskliga rättigheter fungerar utmärkt. Jag tänker att tunneln nu blir en fin prägel för Lilla Edet, säger kursledare Zion Ivarsson.


Kommunalråd Julia Färjhage höll tal och förklarade gångtunneln invigd genom att klippa band. Invigningen bjöd också på sång och musik och alkoholfritt bubbel i värmen.

Motiv med symbolik

Kursdeltagarna var från 15 år och uppåt. Två av deltagarna var Madelene och Kelly Viinikka. Mor och dotter deltog tillsammans i konstprojektet dels för att de tycker att frågorna kring mänskliga rättigheter är viktiga att arbeta med i samhället och dels för att det var ett bra tillfälle att spendera värdefull tid tillsammans och göra något de båda tyckte var roligt. Mamma Madelene Viinikka berättar:


— Jag ville göra en positiv bild som andas möjligheter. Hjärtat symboliserar rättigheten att älska vem man vill och pusselbitarna symboliserar NPF-diagnoser (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar), som ofta bara ses som något negativt. Men så behöver det inte alltid vara, jag ville också ge en ljusare bild av det. Alla är inte stöpta i samma mall. Ballongen runt om symboliserar något positivt, att kunna flyga och lyfta.

Kelly berättar om motivet hon valt:


— Megafonen symboliserar att lyfta frågan om mänskliga rättigheter och att budskapet ska höras. De olika färgerna symboliserar kärlek.

Deltagaren Kelly Viinikka framför sitt konstverk.

Kelly Viinikka framför sitt konstverk.

Blir en utställning på biblioteket

Det kommer att finnas möjlighet att besöka en utställning på Lilla Edets bibliotek längre fram där konstverken kommer att finnas fotograferade och presenterade tillsammans med förklaringar kring symboliken i målningarna. Håll utkik efter utställningen på lillaedet.se/evenemang

 

Läs mer om konstprojektet Gatukonst för mänskliga rättigheter.

 

Läs en nyhetsartikel på kommunens webbplats om konstprojektet. Länk till annan webbplats.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »