I praktiken handlar projektet KAKADUA om att Lilla Edets kommun i samarbete med andra parter ska arbeta fram samverkansformer för målgruppen ungdomar 16-24 år som inte arbetar, studerar eller har annan sysselsättning. Samverkansformer ska utarbetas för målgruppen i enlighet med riktlinjerna för KAA och DUA. Målet är att säkerställa en fullgod implementering av verksamheten i kommunen genom ett strategiskt och långsiktig arbete.
— Nu tar Lilla Edets kommun tillsammans med Arbetsförmedlingen ytterligare krafttag för samarbete kring våra ungdomar 16-24 år som idag inte arbetar, studerar eller på annat sätt är sysselsatt. Projektet är till för att ge ungdomarna stöd och hjälp för att fortsätta studera, arbeta eller ha en annan meningsfull sysselsättning. Det är ett samarbete mellan olika verksamheter för att kunna ge bättre stöd att komma vidare, säger Bertil Nylén, projektledare för KAKADUA.
Safet Peci, sektionschef Arbetsförmedlingen Ale, stämmer in:
— I och med detta samarbete finns möjligheten att hitta det mörkertal av ungdomar som vi idag inte når inom verksamheten. Genom projektet kan vi söka upp de ungdomarna. Det kan i sin tur innebära att även statistiken för ungdomsarbetslöshet förändras och ökar, vilket i detta fall är positivt då det visar att projektet fyller sitt syfte och fler ungdomar nås.
— I projektet är det viktigt att ta hänsyn till vad ungdomarna själva behöver. Det kan handla om en fika, coachande samtal, tankar kring studier eller arbete samt om det bara behövs någon att prata med. Då finns vi i projektet tillgängliga för ungdomarna, berättar Teres Linchausen, ungdomsvägledare i Lilla Edets kommun.
Bertil Nylén berättar vidare:
— KAKADUA samlar personalresurserna och har sin verksamhet i det gamla stationshuset vid Fuxernaskolan, som blir ungdomarnas och KAKADUA: s högkvarter. När ungdomarna behöver stöd av andra personer och myndigheter, så får dessa komma till KAKADUA: s verksamhet. Allt för att underlätta för ungdomarna och att de ska slippa behöva ha många olika möten, med många olika personer, på många olika platser. KAKADUA: s lokal blir en trygg bas för ungdomarna i projektet och där kan de få bra relationer med personalen inom KAKADUA.
En första kontakt har nu tagits genom ett utskick av vykort till ungdomar som det idag inte finns någon information om ifall de arbetar, studerar eller har annan sysselsättning. Teres Linchausen berättar:
— Efter utskicket av vykort fortsätter vi med uppsökande verksamhet genom bland annat samtal och personlig kontakt. Det är frivilligt att delta i KAKADUA men det är viktigt att veta om att chansen finns att ha kontakt med oss.
Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se Telefon: 0520-65 95 00