Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2018-02-08
Senast uppdaterad: 2018-02-08

Klass 6B på Strömsskolan finalister i tekniktävling

Rose-Marie Rund, Samantha Saini Wittlåck och Ellen Turäng, tillsammans med deras lärare Peter Samuelsson, med produktbeskrivningen av sitt tävlingsbidrag framför sig.

Tre tjejer i klass 6B på Strömsskolan har, genom att utveckla en avancerad leksak i form av en klotformad digital variant av Rubiks kub, tagit sin klass till final i en tekniktävling arrangerad av Tekniska Samfundet. Den 9 februari ska de presentera sitt bidrag på Chalmers i Göteborg och, tillsammans med sina klasskamrater, delta i ytterligare tävlingsmoment mot övriga finalister.

Tekniska Samfundets uppdrag och mål är att öka barn och ungas intresse för teknik genom att anordna teknikutmaningar i samverkan med näringslivet, akademien och skola samt stötta lärare i teknikundervisningen. Som en del i detta arrangerar de varje år, i samarbete med Chalmers, en tekniktävling. Årets tävling har temat ”Framtidens leksak”. 117 tävlingsbidrag kom in, över tusen elever från olika delar av landet har designat. Och nu har det meddelats att Strömsskolans 6B från Lilla Edet är en av fem finalister.


Digitalt klot med touchskärmar

Leksaken som eleverna Rose-Marie Rund, Samantha Saini Wittlåck och Ellen Turäng tagit fram kallar de Z-klotet.– Man kan säga att det är en digital variant av Rubiks kub. Men istället för att vrida på rutorna finns på klotet små touchskärmar så att du kan dra en pusselbit från en ruta till en annan. Med Z-klotet kan du pussla 25 olika pussel och en bonusbana, berättar Rose-Marie Rund.Leksaken vänder sig främst till åldersgruppen 4-6 år. Samtidigt som den är rolig blir barn smarta och kreativa av att använda den skriver tjejerna i sin produktbeskrivning.Juryns motivering om Z-klotet löd:
Användarvänligt pussel med digital touchscreen, snygg design, detaljrikedom och coolt namn. Passar många målgrupper och lätt att ta med! Hög nivå på den tekniska rapporten.


Positivt projektarbete

– Det är verkligen roligt att se att elevernas slit gett ett så fint resultat. Finalplatsen är en tydlig bekräftelse för dem att det går att lyckas och komma så här långt som de gjort i denna tävling. Jag är oerhört stolt över dem, säger Peter Samuelsson som tillsammans med sin lärarkollega Monika Andersson Häll tagit initiativet till att låta Strömsskolans sjätteklassare delta i tävlingen.Under arbetet med tävlingsbidragen har eleverna fått jobba i projektform och genomföra alla led som ryms inom en verklig produktutvecklingsprocess. Allt från att komma på en idé och skapa en design till att göra en målgruppsanalys, ritningar och sedan slutligen en modell av leksaken.– Det har varit roligt att jobba på ett annorlunda sätt än vi brukar, säger Ellen Turäng.Fortsättningsvis kommer undervisningen på Strömsskolan innehålla mer av den här typen av arbeten i projektform konstaterar skolans rektor Daniel Magnusson.– Eleverna besitter så mycket kreativitet och att jobba praktiskt i projekt så här, i nära relation till hur det fungerar ute i arbetslivet, har vi insett för mycket positivt med sig, säger han.Enligt läraren Peter Samuelsson märks det nu tydligt att eleverna i klass 6B är mycket taggade inför finaltävlingarna på Chalmers den 9 februari.– Det känns coolt och spännande, säger Ellen Turäng.
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »