Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2015-12-21
Senast uppdaterad: 2015-12-17

Kommunens fjärdeklassare på skolbio

Under torsdagen var alla fjärdeklassare i de kommunala skolorna på skolbio i Folkets Hus.

Det var en förväntansfull stämning utanför biosalongen där eleverna samlades och kön till popcornen ringlade lång — alla elever som ville fick hämta en popcornkartong och en Festis innan filmen började.

Oscarsbelönad film


Filmen som visades var Hugo Cabret. Den är baserad på Brian Selznicks prisbelönta och fantasifulla succébok "En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret". Filmen är regisserad av Martin Scorsese och har belönats med fem stycken Oscar.

Filmen berättar historien om en föräldralös pojke som lever ett hemligt liv inne i väggarna på en tågstation i Paris. Med hjälp av en excentrisk flicka försöker han lösa ett mysterium som kretar kring hans döda far, den ilska ägaren till leksaksaffären under honom och ett hjärtformat lås som verkar sakna nyckel.

Initiativ från Kultur- och fritid


Det var Kultur- och fritid som initierade och finansierade arrangemanget samt stod för bussresa för de elever som inte hade gångavstånd till Folkets Hus. Satsningen var riktad till årskurs 4 eftersom de detta läsår inte deltar i projektet Skapande skola. Ungdomssamordnare Johanna Ljung Abrahamsson berättar:

— Fyrorna är inte med i projektet Skapande skola, så det kändes viktigt att kunna erbjuda dem något också. Nu hade vi medel kvar för barnkultur, så det kändes rätt att göra något för fyrorna.

Kultur- och fritidschef Annica Skog berättar:

— Under hösten har vi startat upp filmkurser i Musikskolans regi, detta som ett led i att bli en Kulturskola. I och med detta känns det extra roligt att erbjuda filmvisning för eleverna. Vi erbjöd andra årskurser att se filmen Taikon tidigare under hösten. Det är viktigt att våra elever får ta del av olika kulturyttringar.

Johanna Ljung Abrahamsson berättar att gensvaret från skolorna har varit mycket positivt. De har varit glada för initiativet och för att Kultur- och fritid har ordnat allt praktiskt omkring skolbiovisningen.  

Hugo Cabret rekommenderad av Film i Väst


Att det blev just filmen Hugo Cabret som visades, beror på att Film i Väst rekommenderade den. Johanna Ljung Abrahamsson berättar:

— Det är en film som hade premiär på bio 2012, en lite annorlunda film som väcker tankar. I och med att den var aktuell för några år sedan, hade nog de här eleverna inte sett den annars.

Kultur finns nära


Jessica Pedersen som förestår Folkets Hus tycker att det är trevligt att kunna anordna skolbio och visa på att kultur inte bara finns i större städer:  

— Allt som tillför näring till hjärta och hjärna är kultur! Det är roligt att kunna visa eleverna att det finns en fin och modern biograf i Lilla Edets kommun, många unga blir förvånade och visste inte om det.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »