Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2017-02-17
Senast uppdaterad: 2017-02-16

Konstprojektet Smittande oro och mod engagerar

Brian Palmer besökte Lilla Edet med föreläsningen Mod som förändrar världen.

Vad kan våra modigaste samtida och stupade vänner lära oss om hur vi lever? Med den frågan i fokus föreläste antropologen Brian Palmer i Folkets Hus i Lilla Edet. Föreläsningen var en del av projektet Smittande oro och mod som pågår under våren i Lilla Edets kommun. Projektet består av flera utställningar och evenemang kopplade till respektive utställning. Näst på tur är en utställning av Kendell Geers konstverk och visning av filmen John Hron i mars.
 
När Brian Palmer besökte Lilla Edet engagerade han publiken genom sina olika vardagliga och historiska exempel. Genom att visa upp exempel som "snack-man" fångade han upp hur kurage kan vara minst lika smittsamt som rädsla. Det är även något som är starkt sammankopplat med projektet Smittande oro och mod som hans föreläsning är en del av. Efter föreläsningen fick vi möjlighet att ställa frågan till Brian Palmer hur han ser på projektet:

— Det är viktigt att väcka intresse kring frågor om mod, kurage, oro och rädslor. Genom att kombinera olika typer av kultur som konst och föreläsningar kring frågorna går det lättare att få fram tolkningarna, berättar Brian Palmer.
 
Johanna Ljung Abrahamsson, kultursamordnare i Lilla Edets kommun, håller med:

— Med projektet Smittande oro och mod vill vi väcka diskussion kring just dessa frågor. Nu ser vi fram emot kommande utställningar och evenemang som även de berör frågor kring mod, rädsla, demokrati och yttrandefrihet.  

Kendell Geers utställning pågår 1-14 mars.

Kommande utställningar och evenemang


Utställning av Kendell Geers 1-14 mars


I mars fortsätter projektet med en utställning av Kendell Geers som pågår mellan 1-14 mars. Utställningen visas i kommunhusets entré. Vernissage för utställningen är 1 mars, kl. 12.

Kendell Geers växte upp i Sydafrika under apartheidregimen. Som en protest mot det hans familj stod för och som en politisk aktion bytte han namn och ändrade sitt födelsedatum. Han flydde hemmet när han var 15 år och anslöt sig till anti-apartheid rörelsen. Frågor om makt och mänskliga rättigheter präglar mycket av hans konstnärskap. Läs mer om utställningen »

Filmvisning: John Hron, 1 mars kl. 18


1 mars, kl. 18, visas filmen John Hron som en del i projektet. Filmen är en sann historia om en 14-årig kille från det lilla samhället Kode i Kungälv och sommaren 1995 då en våg av nynazistiska våldsdåd svepte över landet. Det är för sina heroiska insatser som John Hron blev ett välkänt namn och han har haft en stor inverkan på Sverige än i dag. Läs mer om filmvisningen av John Hron »
 

Om projektet Smittande oro och mod


Konstprojektet Smittande oro och mod belyser rädsla och mod kopplat till demokrati och yttrandefrihet.

Fyra konstverk visas under varsin period våren 2017. Kopplat till respektive konstverk kommer det finnas informationsmaterial, temadagar, evenemang och vernissage för att ge fler perspektiv på temat mod, rädsla, demokrati och yttrandefrihet. Läs mer om aktuella utställningar och aktiviteter på lillaedet.se/smittandeoromod

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »