Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2012-10-08
Senast uppdaterad: 2012-10-08

Kraftsamling för att minska matsvinn  

Nu får kockar, övrig måltidspersonal, pedagoger, kostchef och övriga chefer från Lilla Edet en chans att koppla greppet på sitt livsmedelssvinn.

Om matsvinnet från måltider inom vård, skola och omsorg minskar skonas miljön och pengarna kan användas till bättre saker än till att bli avfall.

Två dagar i oktober går kockar, annan måltidspersonal och pedagoger från Lilla Edets kommun en utbildning om hur man kan minska matsvinn. Dagarna är fyllda av viktigt erfarenhetsutbyte och Hushållningssällskapets matkonsult Eleonor Schütt ger förslag på hur man kan undvika överproduktion samt skapa rutiner och förutsättningar för att minska risken för att det uppkommer övrigt svinn i kök, servering eller som gästernas tallriksskrap.

Samverkan ger vinster


Samverkan mellan olika yrkesgrupper är viktig och många står som vinnare om köken och matgästerna lyckas minimera matsvinnet. Matkostnaderna minskar och kommunen kan t ex välja att köpa mer kvalitetslivsmedel, göra investeringar som förhöjer matkvalitén eller servera mer frukt för de sparade slantarna. 

Det nationella projektet mindrematsvinn.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster drivs av Hushållningssällskapet och verkar för att minimera onödigt matsvinn i kök inom vård, skola och omsorg. Projektet, som genomförs under 2011-2013, är delvis finansierat av Jordbruksverket som en del av förverkligandet av de nationella miljömålen.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »