Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2015-08-31
Senast uppdaterad: 2015-09-08

Kryddade toner väcker minnen till liv på äldreboenden

Jonas Franke-Blom och Jonas Eriksson bjöd på mat, musik och minnen.

Pilgården och Lindkullen fick under veckan besök av Jonas Eriksson och Jonas Franke-Blom som tillsammans i föreställningen Mat, Musik och Minnen satte guldkant på de boendes tillvaro.

Projektet genomförs i Hushållningssällskapets regi och tanken är att genom en unik kombination av mat, musik och dofter skapa ett helt nytt sätt att kommunicera med demenssjuka. Smaker och dofter ska - tillsammans med välkända toner - knyta an till det förgångna. De äldre får interagera och vara en del av föreställningen på olika sätt.

Medan Jonas Eriksson lagar härligt doftande mat är musiken hela tiden närvarande i föreställningen. Musik och sång framförs av Jonas Franke-Blom på gitarr, cello och melodica. På repertoaren står flera välkända melodier, bland annat av Evert Taube, Alice Babs och Lasse Dahlqvist.

Matlagningen sker på ett mobilt kök som är placerat rakt framför publiken. På så vis kan de vara delaktiga i varje moment och kocken Jonas drar även in publiken genom att ställa frågor om maten. Maten har temat sommar, eller ängamat som väcker minnen till liv.

Maten, dofterna och musiken skapar tillsammans en härlig stämning i rummet. Jonas Franke-Blom berättar:

— Det heter reminiscens, att man genom olika intryck som dofter, smak och musik kan uppleva minnen från förr. Den som är dement kanske inte kommer ihåg allt senare, men just i stunden kan de minnas saker från förr och må gott just då. Förhoppningen är att de går härifrån med en skön känsla i kroppen, även om alla kanske inte kommer ihåg föreställningen senare.

Totalt blir det 40 föreställningar runt om i Västra Götaland, hälften genomförs på äldreboenden med demensinriktning och den andra hälften på anhörigträffar. Idén kommer från Jonas Eriksson, som tidigare arbetat som köksmästare på såväl finkrogar som äldreboenden. Tillsammans har Jonas och Jonas utvecklat konceptet med Mat, Musik och Minnen i samarbete med Hushållningssällskapet och med finansiering från Allmänna Arvsfonden.

Inspiration i arbetet


Katarina Elfstigen Karlsson är undersköterska i Lilla Edets kommun:

— Det kan vara en enkel sak som musik som får de äldre att känna mer trivsel under måltiden. Mat är väldigt viktigt när de boende får känna doft, smak och ljud samtidigt.

Katarina tycker det är roligt när det händer saker som kan inspirera i arbetet. Tanken är också att föreställningarna, som beskrivs som "minnesväckare - en resa i tid och rum", kan inspirera personalen runt om på äldreboenden att tänka på nya sätt. Kanske hittar personalen då egna liknande verktyg som fungerar i vardagen.

Föreställningen avslutas med att det serveras pannkakor, sylt och grädde som vispats i takt med musiken. En fråga som ställdes av en av de boende på Pilgården är: Kan vi anställa dem? Det om något är ett gott betyg på föreställningen.

Det kom också anhöriga till föreställningarna, främst på Pilgården där det var anhörigträff. En av dem var Rolf Augustsson som var mycket nöjd med aktiviteten.

— Jag vill särskilt lyfta allt det positiva som händer på äldreboenden, inte minst det roliga som händer i dag som uppskattas både av mig som anhörig och de boende, säger Rolf Augustsson.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »