Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2016-05-27
Senast uppdaterad: 2016-05-25

Kultur i Väst besökte Lilla Edets bibliotek

Ellen Johansson, Kerstin Wockatz, Eva Fred och Kajsa Paulsson gick rundvandring på Lilla Edets bibliotek.

Kultur i Väst var inför och under tiden som Lilla Edets bibliotek var stängt delaktiga i att ge stöd och hjälp för hur verksamheten på biblioteket skulle utvecklas. Nu var Eva Fred, konsulent litteratur barn och unga, och Kerstin Wockatz, konsulent kultur och lärande, från Kultur i Väst på ett återbesök för att äntligen få se det nya biblioteket. Under deras besök deltog även personal från biblioteket tillsammans med Kajsa Paulsson, tf. kultur- och fritidschef i Lilla Edets kommun.

Inför och under tiden som biblioteket i Lilla Edet var stängt var Kultur i Väst delaktiga i att ge stöd och hjälp för hur utvecklingen av biblioteksverksamheten skulle ske. Några av de frågor som diskuterades med Kultur i Väst var saker att tänka på vid genomförande av en medborgardialog, hur lokalerna går att utnyttja effektivt, placering av barnavdelning, profilering av biblioteket utifrån lokala förutsättningar och behov, gallring samt samverkan med andra verksamheter.

— För att bolla idéer och inspireras av andra arrangerade vi på Kultur i Väst studiebesök till bibliotek i Göteborgsområdet som gjort liknande resor. Det gav möjlighet till diskussioner och erfarenhetsutbyte, berättar Eva Fred.
 
Kerstin Wockatz fortsätter:

— Bland annat besökte vi Torslanda bibliotek som likt biblioteket i Lilla Edet ligger i ett hus med andra kulturverksamheter. Dessutom besökte vi Lundbys nya bibliotek som halverat sin yta.
 
I Lilla Edet arrangerades även en dag av Kultur i Väst där Madeleine Bergmark, f.d. enhetschef på Göteborgs Stadsbiblioteket och projektledare för de nischbibliotek som Göteborg byggde upp under tiden som Stadsbiblioteket byggdes till och om, berättade om sitt arbete. Ett av dessa nischbibliotek var 300 m2.

Flexibla lokaler och ökat samarbete


Det finns plats för olika verksamheter i det nya biblioteket, inte minst då samverkan och samarbetet sker i hela kulturarenan där bibliotek, musikskola och Folkets Hus ingår.

— Det finns nu ett samarbete i hela kulturarenan. Tillsammans kan vi ha gemensamma evenemang som Kulturveckan, där huset fylldes av kultur. En fördel med lokalerna är att många av möblerna i bland annat lobbyn är flyttbara, vilket gör att utrymmet utökas och det går att arrangera evenemang, säger Kajsa Paulsson.

Ellen Johansson, bibliotekarie på Lilla Edets bibliotek berättar:
— Det har varit väldigt roligt att få öppna igen och återigen träffa låntagarna. Extra roligt är att vi ser att antalet låntagare har ökat.
 
Nu fortsätter arbetet med att utveckla biblioteksverksamheten utifrån behov och önskemål.

— Det är väldigt roligt att få besöka och se Lilla Edets bibliotek. Här har Lilla Edet fått ett ljust och trevligt bibliotek som ligger centralt och nära kommunikationer. Det är roligt att höra att många nya låntagare har hittat hit, säger Kerstin Wockatz och Eva Fred avslutningsvis.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »