Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2019-01-29
Senast uppdaterad: 2019-01-29

Kulturtisdag - 60 år med Lotta-böckerna

Årets första Kulturtisdag 5 februari gästas av Marianne Rignér från Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren. Hon berättar om Lotta-böckerna och ett mycket rikt författarskap.

Ester Ringnér-Lundgren skrev totalt cirka 140 böcker. Det var både barn- och ungdomsböcker och bland annat serierna om Lotta, Kaja, Kvirre och Hoppsan, Lilla Trulsa och Tussi.


Lotta-böckerna

Lotta-böckerna skrevs under pseudonymen Merri Vik mellan 1958 och 1991 och det blev 47 böcker i serien. Det är humoristiska böcker som skildrar Lotta Månssons öden och äventyr i både skola och vardagsliv. På köpet får man allmänbildning och härliga tidstypiska miljöer.

– Jag ärvde de första av mina äldre storasystrar när jag var runt 8 år och sedan samlade jag alla 47 stycken, ända upp i vuxen ålder. Jag älskade dessa böcker – och gör än i dag! Berättar Camilla Oscarsson, bibliotekarie, Lilla Edets bibliotek.

Lästa världen över och populär än idag

Många av Ester Ringnér-Lundgrens böcker är översatta till andra språk; Lottaböckerna till danska, norska, finska, isländska och tyska. Så sent som år 2007 kom några titlar i nytryck i Finland.

– 2012 upptäckte jag på bokmässan att det finns ett sällskap för författaren Ester Rignér-Lundgren – och att vi är många i hela Sverige som fortfarande läser dem och gärna träffas och pratar om dem. Vi är glada för att nu få möjligheten att presentera ett föredrag och en utställning på biblioteket om denna svenska kulturskatt, säger Camilla Oscarsson.


Är du nyfiken på att veta mer om Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren kan du läsa mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Missa inte Marianne Rignérs föredrag tisdag 5 februari kl. 19 i Folket Hus, Lilla Edet.


Kulturtisdag

Kulturtisdag är ett samarbete mellan de parter som driver Kulturhuset Eden, det vill säga Lilla Edets kommun (kultur och fritid, Kulturskolan och biblioteket) och Folkets Hus. De fyra olika parterna turas om att hålla i Kulturtisdag. Det är även möjligt för föreningslivet att hålla i arrangemang under Kulturtisdags flagg.

Läs mer om kulturtisdag på lilladedet.se/kulturtisdag Länk till annan webbplats.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »