Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2019-02-15
Senast uppdaterad: 2019-02-15

Kulturtisdag: Upplev en annorlunda scenkonstupplevelse

Den hyllade dramatikern Kristian Hallberg besökte för ett par år sedan Lilla Edet, Grästorp och Falköping i samband med utställningen Vi är romer, för att samla material till en trilogi. Nu är det dags för den tredje delen Och nu, vart far vi nu? att framföras på samma orter som den kom till i. Formen kan bäst beskrivas som en kombination av radioteater och film.

Och nu, vart far vi nu? ingår i en serie fristående pjäser som kom till när dramatikern Kristian Hallberg, på uppdrag av Folkteatern, följde Göteborgs stadsmuseums utställning Vi är romer då den turnerade i Västra Götalandsregionen. Uppsättningen är den tredje och sista delen i Hallbergs trilogi om identitet och den ställer frågan: du har fått nycklarna och blivit insläppt, men får du göra vad du vill i det där rummet eller är du där på nåder så länge du fogar dig? Denna gång består det konstnärliga teamet av Jonathan Silén, Ylva Olaison och Anton Källrot från Ögat Film samt Kristian Hallberg själv.


Glimtar från Lilla Edet

Och nu vart far vi nu? är en annorlunda scenkonstupplevelse där du blir guidad via hörlurar genom två akter. I första akten träffar vi Neda och Sylvana som ska uppträda med romsk dans på en vernissage. I andra akten möter vi Gurli och Elisabeth som av en händelse ses på samma vernissage; de har en oförlöst kärleksrelation som vi får ta del av.

– Plötsligt växte historier fram som jag inte skulle skrivit om jag suttit kvar på samma ställe, vid samma datorskärm, vid samma anteckningsblock. Att skriva handlar om rörelse, säger Kristian Hallberg, dramatiker och regissör.

Pjäsen visar glimtar från Lilla Edet

Teater av det som sker här och nu

Hösten 2014 gav Folkteatern dramatikern Kristian Hallberg i uppdrag att följa Göteborgs stadsmuseums utställning Vi är romer då den turnerade i Västra Götalandsregionen.

– Vi ville utforska den bredd av röster och livsvillkor som finns i regionen och göra teater av det som sker här och nu. Genom utställningen Vi är romer kunde vi få vara med när dessa berättelser möter ny publik, säger Frida Röhl, konstnärlig ledare för Folkteatern.

 

Pjäs i tre delar

De tre pjäserna har haft urpremiär var för sig. Först ut var Jag var här först som spelades våren 2016. Här skulle vi leva, tillsammans hette den andra uppsättningen, som hade premiär våren 2017. Nu är det dags för del tre Och nu, vart far vi nu? som är en samproduktion mellan Folkteatern Göteborg och Ögat Film.


Föreställningen Och nu, vart far vi nu? spelas 19 februari 2019 kl 19 i Folkets Hus, Lilla Edet. Läs mer och anmäl dig via lilladedet.se/kulturtisdag Öppnas i nytt fönster.

 

Kulturtisdag

Kulturtisdag är ett samarbete mellan de parter som driver Kulturhuset Eden, det vill säga Lilla Edets kommun (kultur och fritid, Kulturskolan och biblioteket) och Folkets Hus. De fyra olika parterna turas om att hålla i Kulturtisdag. Det är även möjligt för föreningslivet att hålla i arrangemang under Kulturtisdags flagg. 

Läs mer om kulturtisdag på lilladedet.se/kulturtisdag Öppnas i nytt fönster.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »