Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2015-05-06
Senast uppdaterad: 2015-05-06

Kulturveckan avslutades med Go Art

Som avslutning på Kulturveckan gick Go Art av stapeln på lördagen. 

Solen kikade tidvis fram mellan molnen och vinden var kall, men det ostadiga vårvädret hindrade inte de ungdomar och föräldrar som samlats vid Fuxernaskolan för en dag med aktiviteter utomhus. Dagen bjöd på workshop i parkour och graffiti samt musik och uppträdanden.

Många testade parkour


Ett femtontal ungdomar slöt upp till parkour-workshopen. Parkour är en metod att träna där syftet är att ta sig förbi hinder på diverse ställen. Det går ut på att röra sig på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt, gärna i stadsmiljö, med endast kroppen som hjälpmedel. Anna Friberg och Magnus Lundqvist från Parkour Academy i Göteborg handledde gruppen.

Många ungdomar provade på parkour

Under cirka en och en halv timme fick ungdomarna lära sig tekniker som används för olika hopp, prova på att balansera på räcken och kanter och öva på att landa rätt.  Anna förklarar:

— Landningar är viktiga. Du kan skada dig om du inte har rätt teknik, både direkt eller på sikt.  Det är en av de saker man får börja med, annars kan fötter och knän ta stryk ganska fort om man håller på med parkour.

Hon berättar att parkour, som först började utövas i en förort till Paris, nu är på uppgång i Sverige. Klubbar börjar etableras och allt fler workshops efterfrågas. Parkour Academy i Göteborg startades för drygt ett år sedan och det finns nu klubbar i flera av Sveriges lite större städer.  Själv övar hon 3 eller 4 gånger i veckan sedan fler år tillbaka.

— Det är befriande att kunna ta sig fram överallt. Det är ett så fritt sätt att träna på. Man tävlar inte mot andra, utan bara mot sig själv. Det ligger i parkouren, "don´t impress", då skadar man sig bara.

Uppskattat att prova på graffiti


På en annan del av skolgården kunde man prova på graffiti. Graffitikonstnärerna Daniel Janosz Noeone och Björn Karlsson från Uddevalla respektive Vänersborg höll i workshopen för ungdomarna. Daniel Janosz Noeone har varit verksam sedan 1998 och arbetar med graffiti på många olika sätt och med olika infallsvinklar och stilar på platser runtom i Europa.

Daniel och Björn visade grunderna i graffitimålning och gav samtidigt tips och råd. Ungdomarna fick sedan ta med sina målningar hem om de ville. Träplattorna fylldes kvickt med färg och text. Efterhand började också det stora, skyddande trästycket bakom plattorna fyllas med färg och form. Daniel Janosz Noeone berättar:

— Titta, det är vanligt att de börjar lite försiktigt i mitten. Sedan upptäcker de hur mycket yta de har att måla på. Man är inte van att måla i det formatet. Det är så häftigt att se.

Graffitin växte utanför ramarna

Han berättar att det som utmärker graffiti är att man målar stora väggar och använder mycket text. En annan vanlig form av uttryck i det offentliga rummet är stencil, där man använder mallar och färg för att uttrycka sig, något som mera gränsar till Street Art. Daniel Janosz Noeone berättar att han gärna blandar stencil och graffiti i sina konstverk.

Ibland är han ute på workshops med ungdomar och han uppskattar det mycket.

— Man blir inspirerad av ungdomarna. De har andra infallsvinklar, de tänker inte som jag. Det är spännande!

Han berättar att det går trender i det som målas. Nu är det populärt att förutom text måla djur. Det är tacksamt med sådana motiv, eftersom det inte finns några normer för hur de exakt ska se ut, man kan göra sina egna tolkningar.

Musik och dansuppvisning avslutade


Medborgarskolan underhöll med dansuppvisning, musikskolan med sång och musik och dagen avslutades med att Jimi M Andersson tillsammans med Johan Karlsson på trummor framträdde.

Jimi M Anderson kommer från Västerlanda och har sina rötter i Lilla Edets musikskola.

— Hej, vad kul att vara här! Här har jag inte varit på fem, sex år! Inledde Jimi när han klev upp på scenen.

Jimi spelar Nashville-rock och får sin inspiration från artister som Hunter Hayes, Keith Urban och Brad Paisley. Nyligen flyttade han hem till Sverige efter två år i den amerikanska musikvärlden och han har precis släppt ett album som heter Stepping Stones. Några av låtarna som avslutade lördagens Go Art och Kulturveckan kom från den skivan.
 

 

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »