Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2016-04-20
Senast uppdaterad: 2016-04-20

Kunskapsutbyte under en eftermiddag på temat demens ur ett anhörig- och personalperspektiv

Yvonne Gunnarsson Nord, verksamhetschef vård och omsorg, inledde dagen.

Under förra veckan deltog personal från Lilla Edets kommun, anhöriga, politiker, frivilligarbetare och vård- och omsorgselever på en eftermiddag på temat demens kopplat till anhörig- och personalperspektivet. Under eftermiddagen visades premiären av filmen Morfar, vart tog du vägen? som blev mycket uppskattad.

— Den här eftermiddagen är till för att få möjligheten att utbyta erfarenheter och kunskaper kring demens från ett anhörig- och personalperspektiv. I Lilla Edets kommun finns en förebyggande anhörigvård som bland annat består av demensteam, dagverksamhet, anhörigsamordnare och ett socialt stödteam, inledde Yvonne Gunnarsson Nord, verksamhetschef vård och omsorg i Lilla Edets kommun sitt välkomsttal.

Förutom premiärvisning av Morfar, vart tog du vägen? och samtal kring filmen var det även sång och musik av Ann-Catrine Persson från musikskolan. Medverkade gjorde även skådespelare från gruppen Skådebanan/TILLT. Med andra ord en fullspäckad eftermiddag som uppskattades av deltagarna.

Bambi Karlsson var en deltagarna under eftermiddagen om demens.

Premiärvisning av Morfar, vart tog du vägen?


Filmen handlar om barnbarnet Molly och hur hon upplever att hennes morfar drabbas av demens och allteftersom försämras. Den tar upp hur demens kan uppfattas ur ett barns perspektiv.

— Barnbarnens perspektiv och synvinkel på demens lyfts nästan aldrig fram. Därför är filmen viktig för att lyfta det perspektivet, berättade Sophie Wikman, manusförfattare och regissör till filmen Morfar, vart tog du vägen?

En av deltagare under dagen var Bambi Karlsson som går vård och omsorg på Komvux i Alafors:

— Filmen var både välgjord, mysig och väldigt berörande. För mig gav den en inblick i vad demens innebär, vilket är viktigt då jag under de närmsta veckorna ska ha praktik på ett äldreboende som en del av min utbildning till undersköterska.

Samtal på scenen med moderator Agneta Riddar där även publiken deltog.

Samtal på scen med moderator Agneta Riddar


Efter filmen deltog Sophie Wikman med familj, Roger Möller från Demensförbundet, Yvonne Gunnarsson Nord, verksamhetschef vård och omsorg och Ann-Christin Sädås, demenssjuksköterska i Lilla Edets kommun i ett samtal på scen tillsammans med moderator Agneta Riddar. Ett av de ämnen som togs upp var hur det går att ta tillvara på barnperspektivet inom vården.

— Det är viktigt att ta fram även det personliga i arbetet. Vårt arbete kan utvecklas genom att ta lärdom av barnens fantasi och kreativitet, menade Yvonne Gunnarsson Nord.

Ann-Christin Sädås flikade in:

— I arbetet träffar vi inte så många barn men de är ständigt närvarande i alla samtal. Därför är de en viktig del att ta hänsyn till i vårt arbete.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »