Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2015-09-21
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Lyckade byten på bytardagen

I lördags var det äntligen dags för bytardagen och invigningen av återanvändningshörnan på ÅVC i Göta. Det var kö till återvinningscentralen och många som var där för att återvinna föremål passade även på att se om det fanns något att byta till sig. Många tog möjligheten att provköra de elbilar och elcyklar som fanns på plats.
 
Med en fanfar av Ingemar Martinsson invigdes återanvändningshörnan på bytardagen. Anna Stenlöf, samhällsbyggnadschef, tillsammans med Zara Blidevik, tekniska nämndens vice ordförande, tog tag i varsin ände av det återanvända repet, som var istället för band, och drog. De talade sedan om de fördelar en bytarhörna kan ha för både invånare och miljön.

— Det du själv ser som skräp kan vara värdefullt för någon annan, berättar Zara Blidevik.

Anna Stenlöf fortsatte med att det viktiga med återanvändningshörnan är att det är en enkel plats att nå för alla. Genom återanvändningshörnan finns möjligheten att byta saker med andra när det passar och utan krav.
 
— Det ska vara enkelt att byta med varandra, fortsätter Anna Stenlöf.
 
Något som symboliserade återanvändningshörnans syfte var att invigningsrepet var återanvänt. Dessutom fick det även en fortsatt användning när en lycklig person tog med sig det hem.

Anna Stenlöf och Zara Blidevik inviger återanvändningshörnan.

Nytt namn på gång


Bytardagens tävling med att hitta ett nytt namn till återanvändningshörnan är ännu inte klar. Det var många olika roliga förslag som kom in och just nu håller en vinnare på att utses.

Många lyckade byten på bytesmarknaden. Anita Gustafsson både lämnade och hittade.

Positivt betyg från besökarna


En av de som besökte bytardagen var Jon Gustavsson. När vi träffade honom tog han en paus med kaffe och bulle som det bjöds på.  

— Ett trevligt arrangemang ni anordnar, tycker han.
 
Även Anita Gustafsson besökte bytardagen tillsammans med hunden Disa. Båda letade bland sakerna som fanns att byta till sig, för att se om något passade. 
 
— Jag tycker det är jättefint med en återanvändningshörna. Möjligheten att återanvända är något av det bästa vi har, säger Anita.
 
Hon berättar vidare att till nästa besök på ÅVC kommer hon troligen ha med sig saker för att lämna. Anita tycker även att det är bra att kunna ge bort istället för att kasta, då det är lättare och saker kan komma till användning för någon annan.

Lennart och Dorota Jonsson undersöker elbilen tillsammans med Helena Grimm, miljöplanerare i Lilla Edets kommun.

Möjlighet att testa elbilar och elcyklar


På bytardagen fanns även möjligheten att prova på både elcyklar och elbilar. Både kommunens och Stendahls elbilar fanns att titta på och köra. Helena Grimm, miljöplanerare i Lilla Edets kommun, träffade på många nyfikna besökare som ställde frågor.

Några av besökarna som provkörde en elbil var Lennart och Dorota Jonsson. Hela bilen gicks igenom för att se hur bagage och motorutrymme var utformat. Båda var mycket positivt överraskade över lättheten att köra och de fördelar som finns med elbil.
 
— Det var en glad överraskning att prova elbil och jag är mycket förvånad över den trevliga känslan av att köra, tycker Dorota Jonsson.
 
Om du är nyfiken på att testa en elcykel över en dag, helg eller vecka finns det möjlighet att låna en elcykel i Medborgarservice i kommunhuset. Intresseanmälan för att låna elcykel.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »