Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2019-10-25
Senast uppdaterad: 2019-10-25

Lyckad smakrik tävling på biblioteket!

Konkurrensen var stenhård under onsdagens baktävling, Lilla Edet bakar och fikar. Hela 23 deltagare hade med sig olika kakor, muffins, tårtor, bakelser och var med och slogs om äran och priserna.

Det var förväntansfulla och nervösa deltagare som var på plats i biblioteket under onsdagens baktävling. Juryn bestod av inga mindre än Birgitta Rasmusson, kakdrottningen, Aino Kurvinen, representant för Utby-Vestens byalags Sommarcafé och Aisha Nabi Omar från Wards bageri i Uddevalla.


Positiva utlåtanden

Det var trångt kring borden när alla, både deltagare och besökare ville se och höra vad juryn gav varje bakverk för utlåtande. Birgitta Rasmusson, känd från Hela Sverige, förklarade vikten av att alla smaker möts på ett bra sätt när det genomförs en provsmakning som denna. De allra flesta var nervösa och speciellt för Birgitta, många har upplevt henne som strängt i tv-rutan men här i Lilla Edet var hon väldigt positiv till alla bidragen.

– Rasande eleganta! Var ett av alla positiva utrop som hördes från juryn.

Närmast i bild ser vi Maria Markarströms morotskaka

Pristagarna

Det var en spänd förväntan bland deltagarna inför bedömningen och efter ett svårt bedömningsarbete av juryn kunde vinnarna presenteras.

Förstapriset gick till Rut Persson med den mytomspunna Bagar-Annas kaka,
andraplatsen knep Malin Markarström med sin extra lyxiga morotskaka och på tredje plats kom Barbro Jorehed med sin Chokladkrisptårta.

– Första pris får Rut för den elementa småkakan som hade både rätt smak, utseende och konsistens. Den var alldeles ny för mig och det vill inte säga lite när det handlar om mig, sa Birgitta Rasmusson.


Hederspris

I tävlingen fanns fyra modiga ungdomar i åldern 10–15 år, de fick alla mycket höga betyg av domarna och hederspriset gick till Ida Josefsson för hennes After Eight cupcakes.


Renskrapade fat

Efter juryns provsmakning var det dags för publiken att få smaka på alla framdukade godsaker. Något som blev väldigt uppskattat och det blev inte många smulor kvar.

Gunilla Johansson hade åkt från Ljungskile för att höra på kvällens föreläsning av Birgitta Rasmusson men kom i god tid för att hinna kika på baktävlingen. Hon blev positivt överraskad av att publiken fick möjlighet att prova på alla fina bakverk.

– Väldigt roligt att få smaka! Extra roligt att det är så många olika kakor och bakelser från olika kulturer och att gamla och nya recept kommer fram.

Gunnar Johansson tar för sig av en bit av Micael Blombergs ananaskaka

Kafferepets historia

Efter att tävlingen avslutades bänkade sig omkring 130 personer i Stora salongen för att lyssna till Birgitta Rasmussons föreläsning, kafferepets historia.

Hon berättade med humor och glimten i ögat både om sina egna erfarenheter genom åren men även om bakverk historiskt sett, då framförallt om hennes favorit, småkakan.

Hon avslutar föreläsningen med en uppmaning för de som läser hennes receptsamlingar:

– Gör ni som jag säger och vad som står i receptet, så ska ni lyckas!

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »