Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2021-09-01
Senast uppdaterad: 2021-09-01

Lyckat firande vid ängen i Lödöse

När Lokala naturvårdens dag firades på ängen i Lödöse i lördags deltog ett 20-tal intresserade besökare.

— Intresset för ängen i Lödöse har varit stort. Därför var det naturligt för oss att fira Lokala naturvårdens dag just på vår nyanlagda och mycket uppskattade äng. Att intresset bland dem som kom var så stort och genuint var mycket roligt! säger kommunekolog Anna Tauson som fanns på plats för att berätta om hur ängen har anlagts och svara på frågor.


Förutom att få tips och goda råd kunde besökarna också plocka med sig fröer och blommor hem, prova på att slå med lie samt fånga insekter och titta på dessa i förstoringsglas.


Senare på eftermiddagen fanns också möjlighet att hänga med på botanisk utflykt och uppleva den ovanliga arten Klockgentianan vid Gravlången.

Mer ängsfröer och tålamod

Ann-Chatrin och Börje Abrahamsson från Tittås i Nygård besökte evenemanget för att få råd och tips för att skapa en äng. För tre år sedan lade Ann-Chatrin och Börje en del av deras gräsmatta i träda i syfte att skapa en äng med tiden.

— Hösten 2020 sådde vi ängsfrön men det har inte riktigt blivit som vi tänkt oss. Dagens besök har gett oss många tips och goda råd och en massa nya ängsfrön! Vi har också förstått att vi måste ha mer tålamod, även om vi redan nu ser mer liv av både fjärilar och solitära bin. Det har i sin tur lett till att det i omgivningen nu finns mer vackra blommor och bärbuskar som ger mer skörd - inte bara hos oss utan även hos våra grannar. Vi har själva egna bin och ville skapa ängen för att hjälpa ekosystemet och bidra till den biologiska mångfalden, berättar Ann-Chatrin Abrahamsson.


Lokala naturvårdens dag firades i hela Sverige

Helgen 27-29 firades Lokala naturvårdens dag, de så kallade LONA-dagarna, runt om i hela landet. LONA-dagarna är en satsning från Naturvårdsverket i syfte att bland annat belysa värdet av lokal och tätortsnära naturvård, både för den enskilda invånaren och för samhället i stort.

Under LONA-dagarna visar kommuner, föreningar och andra lokala aktörer upp sitt arbete med att bevara natur- och kulturvärden samt vilka möjligheter invånarna har att uppleva naturen.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »