Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2018-06-08
Senast uppdaterad: 2019-06-11

Miljö- och familjedagen blev verklig folkfest!

Solen och massor av glada människor i alla åldrar sken ikapp i onsdags när Miljö- och familjedagen arrangerades i Ströms slottspark. Tack alla ni som kom och bidrog till denna fantastiskt trevliga dag!

Besökarna till Miljö- och familjedagen var många. Antalet uppskattades till ett tusental, vilket är rekord jämfört med tidigare år. I parkens grönska arrangerades många olika roliga aktiviteter för både stora som små. Bland annat fanns möjligheten att prova på cirkuskonster, slöjda, testa judo, åka häst och vagn, klappa getter och gå tipspromenad. Räddningstjänsten visade upp en av sina bilar och vid Frendo Preem fanns elcyklar att pröva och möjlighet att tvätta bilen i nya hållbara anläggningen. I parken kunde man även få tips om solceller, lyssna till föreläsning om medveten konsumtion, fynda på bytesmarknaden och avnjuta musikalisk underhållning framförd av Lilla Edets Kulturskola.

Dessutom fanns mycket gott att smaka på. Det såldes smarriga ekologiska crêpes, kommunens kostenhet bjöd på klimatsmart tacos och gofika fanns att köpa på flera håll. Hos Friluftsfrämjandet kunde en också grilla en ”mullebulle”, det vill säga ett pinnbröd som smakar kanelbulle.

Hos Cirkus Unik kunde man prova på cirkuskonster.

Nöjda utställare

På plats fanns också många utställare. En av dem var Lena ”Gröna Lena” Karlsson, från Upphärad, som sålde perenner, buskar och träd.

– Dagen har varit super! Mycket folk blev det - och både glada och köpvilliga har de varit. Jag är väldigt nöjd.

Några bord bort stod Frida Johansson, från Fårfängan och Bergets Lantbruk, och sålde fårskinn, hantverk och kött från den egna gården i Hjärtum.

– Stämningen är bra och mysig. Det känns som verklig folkfest. Och för oss är detta ett mycket bra tillfälle att synas med våra produkter och vår verksamhet.

På bordet framför Jessica Olofsson och Fredrik Andersson från Skörsbo gård i Västerlanda står nyttigt och gott fika uppdukat i form av rawfoodbollar, smaskiga muffins och kakor utan gluten, laktos och vitt socker samt ekologiskt kaffe.

– Här har vi också saft, müsli, marmelad och grönsaker som vi normalt sett säljer i vårt ekologiska café och butik, säger Fredrik och visar på nyskördad mangold och burkar med olika sorters marmelad. Allt är ekologiskt så klart.

39 ekipage deltog i kaninhoppningstävlingen.

Skutt i parken

På en filt i skuggan av ett träd satt Birgitta Heder, från Partille, som kommit hit för att se bekanta från Lilla Edets Judoklubb visa upp sin sport och verksamhet.

– Det har varit en jätterolig dag! Jag kommer gärna hit igen. Dessutom är ju vädret perfekt, varken för varmt eller för kallt, konstaterar hon.

Inte långt därifrån skuttas det ordentligt då Blå stjärnan under denna dag arrangerar kaninhoppning.

Över färgglada hinder hoppar Alice Bylunds kanin Olof. Båda från Nygård.

– Jag har tävlat i dagens alla tre klasserna. Det har gått bra, säger hon och klappar Olof mjukt på huvudet.

Foodtruck Creperie le Trottoir serverade ekologiska crepes och galetter.

Miljöprisutdelning

Under dagen delades även Miljöpriset 2018 ut till pristagaren Christian och Lena Berg på Frendo Preem Lilla Edet. Varje år delar Lilla Edets kommun ut detta pris för att uppmärksamma en enskild person, ett företag eller en organisation som har gjort en värdefull insats för miljön. Christian och Lena Berg tilldelas priset för deras satsning på en miljöcertifierad biltvätt som ger kommunens invånare möjlighet att tvätta bilen miljösmart på nära håll.

Mer om miljöpriset och Christian och Lena Bergs satsning kan du läsa härlänk till annan webbplats.

I återbrukstälten kunde man byta grejer och kläder med varandra.

Börjar planera inför nästa år

När det börjar bli dags att avrunda festligheterna summerar Mai Lundell, projektledare för Miljö- och familjedagen.

– Det blev otroligt lyckat! Roligt att både så många besökare och utställare kom. Jag är väldigt nöjd! Nu påbörjar vi planeringsarbetet inför nästa år. Då tänker jag att det ska bli mer av allt – allt från aktiviteter och utställare till mat och underhållning. Då är alla hjärtligt välkomna tillbaka, säger Mai Lundell.

Lilla Edets Judoklubb visade upp sin sport.

 

Vinnare i tipspromenaden

Första pris - barnfrågor: Alexander Niemisalo, 10 år

Andra pris - barnfrågor: Isabella Hallberg, 5 år

Första pris - vuxenfrågor: Lars Andersson

Andra pris - vuxenfrågor: Robert Sjöholm

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »