Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2018-06-05
Senast uppdaterad: 2018-06-05

Miljöpriset 2018 till Frendo Preem Lilla Edet

Christian Berg på Frendo Preem Lilla Edet bredvid den nya miljövänliga biltvätten.

Varje år delar Lilla Edets kommun ut ett miljöpris för att uppmärksamma en enskild person, ett företag eller en organisation som har gjort en värdefull insats för miljön. I år gratulerar vi Christian och Lena Berg, Frendo Preem Lilla Edet, som vinnare av miljöpriset.

Miljöpriset är instiftat av miljö- och byggnämnden och delas ut under Miljö- och familjedagen i Ströms slottspark på nationaldagen 6 juni. I år gratulerar vi Christian och Lena Berg, Frendo Preem Lilla Edet, som får ta emot ett diplom samt ett pris om 10 000 kronor.

Motiveringen lyder:

”Tack vare Christian och Lena Bergs satsning på en miljöcertifierad biltvätt på Frendo Preem Lilla Edet ges kommunens invånare möjlighet att tvätta bilen miljösmart på närmare håll. Anläggningen är utrustad med flera reningssteg och renar idag utsläppen av tungmetaller och olja med drygt 90 % - en betydande förbättring för miljön jämfört med att tvätta bilen på gatan.”

Hållbar biltvätt-certifierade

Under våren investerade Frendo Preem på Ström i en Hållbar biltvätt. Hållbar biltvätt är ett initiativ för att minska hemmatvättandet och uppmana bilister till att åka till en riktig tvättanläggning i stället. Mätningar har visat att vi i Sverige spolar ut cirka 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller rakt ut i vår natur när vi tvättar bilarna hemma på gatan. Hållbar biltvätt är en miljöcertifiering som innebär att anläggningens reningsverk klarar kraven som ställs när det gäller rening av vattnet, samt att personalen har genomfört en utbildning i hur man tvättar bilar på ett hållbart sätt. I den moderna tvätthallen på Frendo Preem på Ström renas vattnet till 93-99 % innan det går vidare till reningsverket. Ägaren Christian Berg berättar:

— När vi öppnade var vi den första biltvätten i Lilla Edets kommun. Det innebär att många personer antingen fått åka en bit för att tvätta sina bilar i en biltvätt eller att man säkerligen ofta tvättat sina bilar själv på gatan.

Ulf Wetterlund, ledamot i miljö- och byggnämnden säger:

— Äntligen har vi en automattvätt i kommunen som också är miljöcertifierad. Hoppas många kommuninnevånare nu passar på att göra en insats för miljö och sluta tvätta bilen på gatan.

Svanenmärkta medel

Christian Berg berättare vidare att de medel som används i biltvätten är miljöstämplade med Svanenmärkning. Svanen är en miljömärkning som utgår från kriterier ur ett livscykelperspektiv, från råvara till avfall. Även en del av drivmedlet på stationen är Svanenmärkt. Det är Preem Evolution Diesel+ som fått stämpeln tack vare att bränslet till stor del utvinns ur den förnybara råvaran tallolja, vilket resulterar i låga utsläpp av växthusgaser.


— Det är så klart roligt att man både kan tanka och tvätta bilen miljömärkt hos oss.

Rabatt på tvätt under Miljö- och familjedagen

Under Miljö- och familjedagen 6 juni kan du prova på den nya biltvätten till ett reducerat pris. Alla tvättprogram kostar 139 kronor mellan klockan 10-14. Det dyraste programmet kostar i vanliga fall 299 kronor.

— Det är roligt om besökare till Miljö- och familjedagen vill stanna till på vägen. Det är ett bra tillfälle att både visa upp och få testa vår miljövänliga biltvätt. Vi erbjuder också fika, glass, lunchsmörgåsar och mycket annat, berättar Christian Berg.

Frendo Preem Lilla Edet på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om Hållbar biltvättlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om Svanenmärkningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »