Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2020-06-04
Senast uppdaterad: 2020-06-04

Miljöpriset 2020 går till ekolantbrukaren Agneta Svenungsson i Hjärtum

Peder Engdahl (M) miljö- och byggnämndens ordförande, miljöprisvinnaren Agneta Svenungsson och Julia Färjhage (C) kommunalråd.

Varje år delar Lilla Edets kommun ut ett miljöpris för att uppmärksamma en enskild person, ett företag, en verksamhet eller organisation som har gjort en värdefull insats för miljön. I år gratulerar vi ekolantbrukaren Agneta Svenungsson i Hjärtum som vinnare av miljöpriset.

Miljöpriset är instiftat av miljö- och byggnämnden och delas normalt sett ut under Miljö- och familjedagen i Ströms slottspark på nationaldagen 6 juni. Då detta i år behövt ställas in på grund av rådande coronapandemi delades priset istället ut onsdag 3 juni, av miljö- och byggnämndens ordförande Peder Engdahl (M) och kommunalrådet Julia Färjhage (C), hemma på Agneta Svenungssons gård Klockarelunden i Hjärtum. Blommor, diplom och ett pris om 10 000 kronor.


– Jätteroligt tycker jag! Jag köpte gården här i Hjärtum för 30 år sen och har ända sedan dess drivit ekologiskt lantbruk. Med tiden har verksamheten expanderat successivt. Nu känns det kul att mitt arbete uppskattas och uppmärksammas. Prispengarna kommer jag att skänka till en familj jag känner i Gambia, pengarna kommer gå till barnens skolgång, säger Agneta Svenungsson.

Enighet om Agneta som vinnare

– Nämnden var enig i beslutet om att just Agneta Svenungsson skulle tilldelas årets miljöpris. Hon har arbetat miljömedvetet i många år, vilket nämnden gärna ville uppmärksamma, säger Peder Engdahl.


Miljö- och byggnämndens motivering lyder:

”Agneta Svenungsson är en duktig leverantör av fårkött och fårskinn som verkligen håller måttet. Frö- och spannmålsodling, skogsbruk och fårskötsel är stommen i verksamheten. I Hjärtum finns en skinnbod där det säljs fina lammskinn och köttboxar på beställning. Närproducerat när det är som bäst. Agnetas engagemang för en hållbar utveckling framträder också genom hennes medverkan i ett lokalt projekt att skapa en ekoby i Hjärtum.”

Många ben att stå på

Agneta Svenungssons verksamhet, som hon driver tillsammans med sin man Mats Svensson, har många ben att stå på.


– Produktionen av fårskinn, ull och lammkött utgör egentligen en ganska liten del av verksamheten, men samtidigt är det fåren som ofta syns utåt och bidrar till en bra kundkontakt, berättar Agneta Svenungsson.


Utöver fåruppfödningen, med en besättning som i dagsläget består av ett 60-tal tackor och drygt 100 lamm, ägnar hon sig åt skogsbruk, kravodling av fröer och spannmål, producerar vind-el via ett vindkraftverk i Brålanda och erbjuder bed and breakfast ovanpå fårhuset.


– Mångsidigheten är viktig för att skapa en stabilitet. Och så ser det ofta ut inom det svenska lantbruket, så där ligger vår bransch verkligen i framkant. Även när det gäller hållbarhet, konstaterar Agneta Svenungsson.

Agneta Svenungsson satsar på mångsidighet och hållbarhet.

Stort engagemang i lokalt hållbarhetsprojekt

Agneta Svenungssons fokus på hållbarhet stannar inte inom den egna verksamheten. Sedan två år tillbaka är hon också engagerad i ett lokalt projekt, finansierat av Länsstyrelsen, som går ut på att vitalisera landsbygden i Hjärtum med en ekoby med bostäder, verksamheter och mötesplatser.


– Vi undersöker möjligheterna att etablera en hållbar boendemiljö för generationsboende, integration, bygdeutveckling samt hur vi tillsammans kan verka för en levande landsbygd och bygga billigare bostäder. Workshops, dialogträffar och studiebesök har mynnat ut i flera förslag på framtida boenden. Jag hoppas verkligen att ekobyn blir verklighet, säger Agneta Svenungsson med stor entusiasm.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »