Martin Linnér och Elin Rapp (längst fram i bild) deltar i projektet KAKADUA. Teres Linchausen, ungdomsvägledare, och Bertil Nylén, projektledare, (längst bak i bild) arbetar i KAKADUA.
Idag deltar 30 ungdomar i projektet, varav 26 har någon form av sysselsättning genom insatser från KAKADUA. Det första kontakten som ungdomarna får med projektet är med Bertil Nylén och Teres Linchausen.
— Idag skickar vi ut vykort till de ungdomar som vi inte vet om de har någon form av sysselsättning eller inte. Där uppmanar vi även dem att kontakta oss om de vill ha hjälp eller för att informera oss om att de har en sysselsättning. Det är helt frivilligt att delta i KAKADUA, berättar Bertil Nylén.
Teres Linchausen berättar vidare:
— Vi som arbetar i projektet försöker ha en helhetssyn på personen vi möter. Det är viktigt att inte bara prata kring sysselsättning och vad du vill i framtiden utan även ta tag i delarna före steget till sysselsättning.
Det är ett individnära arbete berättar Bertil Nylén och Teres Linchausen och inte minst märks det i den öppna dialog som är mellan dem och ungdomarna de möter. De möts på samma nivå för att hjälpa vidare på bästa sätt, vilket kan vara olika beroende på personen de möter. Det är även något som bekräftas av Elin Rapp och Martin Linnér som är två av ungdomarna som deltar i projektet.
— Det viktigaste för mig har varit att Bertil och Teres verkligen funnits där för mig hela tiden. Idag har jag praktik på ÅVC i Göta vilket de hjälpt mig att få, berättar Martin Linnér.
Bertil Nylén berättar vidare:
— Martin har verkligen kämpat med att få denna praktik och han har en enorm styrka för att komma vidare i livet. Från att ha varit sysslolös till att nu ha praktik två-tre dagar i veckan är ett fantastiskt första steg framåt.
Elin Rapp är nu timvikarie på förskolan och har under hösten läst på Komvux för att få godkända betyg i svenska 2. Nu har hon sökt sig vidare till en yrkeshögskola.
— De har pushat mig för att få igång motivationen. Teres följde med mig första dagen på Komvux för att jag skulle kunna fokusera på att bara vara där. Det är värt mycket att veta att de finns där.
Teres Linchausen flikar in:
— Jag är jättestolt över Elin som fixade godkända betyg på Komvux. Vi får inte glömma bort att berömma när det går bra för ungdomar och ge positiv respons. Det är verkligen viktigt!
KAKADUA:s mötesplats är det gamla stationshuset vid Fuxernaskolan.
— Det har varit en trygg punkt för mig under den här tiden och även gett en personlig kontakt med de som deltar i projektet. Här finns hjälp och allt som behövs i ett, berättar Elin Rapp.
Martin Linnér håller med och fortsätter:
— Jag har fått hjälp även vid möten med till exempel kommunen av Bertil och Teres. Det har varit en stor hjälp att ha det stödet. Bertil och Teres har sett möjligheterna framåt och dömer inte från tidigare erfarenheter.
— Vi har fått mycket hjälp från andra verksamheter att hitta sysselsättning till ungdomarna, berättar Bertil Nylén.
Han fortsätter:
— Hos ungdomarna i projektet finns det även en inre drivkraft. De har bestämt sig för att komma igång och det är vårt jobb att fånga upp deras motivation och hjälpa dem vidare.
KAKADUA delfinansieras av ESF, Europeiska socialfonden, och ingår i Plug In 2.0
.
Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se Telefon: 0520-65 95 00