Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2020-05-15
Senast uppdaterad: 2020-05-18

Nu genomförs egentester av covid-19

Emelie Johansson och Rolf Axelsson förser vård- och omsorgspersonal med egentest-kit.

Nu är egentester av covid-19 för personal inom vård och omsorg samt funktionshinder i full gång. Personal som arbetar inom dessa verksamheter är mycket viktiga och behövs på arbetet varje dag. Därför är det viktigt att alla som mår bra kan komma till arbetet, vilket egentesterna möjliggör.

Under vecka 19 körde Lilla Edets kommun igång med egentester. I dagsläget är det personal inom vård och omsorg samt funktionshinder som har möjlighet att få göra egentest.


– Vi har idag som rutin att alla medarbetare ska stanna hemma från arbetet vid minsta symtom och vara hemma tills man varit symtomfri i 48 timmar. Syftet med egentest är att kunna återgå i arbete om man får beskedet att man inte har covid-19, säger Emelie Johansson, som till vardags är enhetschef för administration och bemanning på socialförvaltningen men som nu även fått inta rollen som samordnare och kontaktperson för egentest i Lilla Edets kommun.


Också Rolf Axelsson har fått tillfälligt ändrade arbetsuppgifter under coronapandemin. Till sin roll som arbetsmarknadssamordnare har han fått addera logistikansvaret för egentesterna.


– Personal som arbetar inom vård och omsorg samt funktionshinder är otroligt viktiga och behövs på arbetet varje dag. De arbetar med personer som har behov av stöd i olika former under dygnets alla timmar. Därför är det viktigt att all personal som mår bra kan komma till arbetet, vilket egentesterna möjliggör, säger Rolf Axelsson.

Så går testet till

Emelie Johansson tar emot alla beställningar av egentest från enhetscheferna. Den som ska testas får ett kit, som innehåller information, en tydlig instruktion, ett provrör och en tops, levererat hem.


– Man börjar med att scanna en QR-kod som gör att man kan logga in med bank-ID för att på så sätt registrera sig så att testet kopplas till rätt person. Sedan följer man instruktionen steg för steg, berättar Emelie Johansson.


Testet både lämnas och hämtas hemma hos medarbetaren av Rolf Axelsson, eller någon annan av kollegorna i egentest-teamet, som sedan lämnar testet på vårdcentralen.


– Givetvis har vi tydliga rutiner som vi följer under kontakten med medarbetare som ska göra egentest och kring hur vi hanterar proverna, för att skydda oss mot eventuell smitta. Hittills är det 25 personer inom våra verksamheter som har testat sig, berättar Rolf Axelsson.


När medarbetare bor i annan kommun samverkar grannkommunerna för att hjälpas åt med testleveranserna.

Provresultat dagen därpå

Testerna skickas från vårdcentralen till Stockholm där de analyseras under kvällen. Dagen efter får medarbetaren ett sms om att provsvaret kommit och kan då logga in med bank-ID för att ta del av resultatet.


– När man testar sig ska det ha gått minst 24 timmar efter att man börjat känna av symtom. Skulle testet visa att man är negativ, alltså att man inte har covid-19, kan man efter kontakt med sin chef och chef bedömt att det inte finns någon risk för smitta återgå i arbete. Skulle man sen få nya symtom, följer man samma rutin där man återigen stannar hemma från arbetet och beställer ett nytt test, förklarar Emelie Johansson.

Stort engagemang och samarbete

– Det är tydligt hur alla verkligen hjälps åt och ställer upp i den här situationen som vi nu befinner oss i, för att lösa allt kring egentesterna. Vi har många medarbetare med lindriga symtom som känt sig frustrerade över att inte kunna gå till arbetet eftersom de vet att de är viktiga och behövs. Att möjliggöra en snabbare återgång i arbete genom egentest gör att vi tryggar upp verksamheterna med van personal, konstaterar Emelie

Johansson avslutningsvis.


Läs mer om egentester på Vårdsamverkans webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Privata utförare av vård och omsorg

Även privata utförare av vård och omsorg inom kommunens geografiska område kan kontakta Lilla Edets kommuns kontaktperson, Emelie Johansson emelie.johansson@lillaedet.se, för att få tillgång till egentester.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »