Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2021-05-28
Senast uppdaterad: 2021-05-28

Ny utställning om medeltida liv på Lödöse museum – digital invigning 29 maj

Medeltida nyckelknippa i ett textilsnöre

Nu öppnar Lödöse museum snart portarna till sin helt nya basutställning; Medeltida liv. Det är den största förnyelsen på museet sedan starten 1994. Museet har jobbat hårt för att på olika sätt levandegöra historien och de har tagit utgångspunkt i händelser, berättelser och föremål som ger liv åt de människor som en gång levde på platsen. Lördag 29 maj kl. 11 invigs den nya utställningen digitalt - välkommen att vara med!

Utställningen medeltida liv

Museets nya basutställning berättar om det medeltida Lödöse och människorna som en gång bodde där. I utställningen finns föremål som dessa människor lämnat efter sig och som tillsammans formar spännande och rörande historier om livets små och stora händelser.


Det är just den mänskliga aspekten som är utställningens röda tråd. Genom att lyfta fram personer och viktiga händelser vill de beröra besökaren och skapa intresse och spänning på djupet. Det medeltida samhället och människornas tillvaro var på många sätt annorlunda från hur vi har det i Sverige idag. Men att vara människa, med allt vad det innebär, är trots allt sig likt. Drömmar, känslor, relationer - allt detta var lika viktigt och verkligt för människorna i Lödöse för 800 år sedan som det är för oss idag.


Sedan 1990-talet har mycket hänt inom det medeltida forskningsområdet och flera nya arkeologiska fynd har fått en central plats i utställningen. Utställningen är kunskapstung med mycket fakta och för att gestalta och levandegöra fynden har museet arbetat med storytelling för att skapa ett känslomässigt engagemang och en bra upplevelse som lever kvar hos besökaren efter besöket.


— Vi har arbetat en del med teknik men också med dynamik och rytm. Utställningen är indelad i scener där varje scen har sitt temperament. Målet har hela tiden varit att utställningen ska vara tillgänglig och intressant för så många som möjligt, säger museichef Christan Mühlenbock.

Digital invigning lördag 29 maj

Välkommen att fira Lödöse museums invigning digitalt hemifrån! Lördag 29 maj kl. 11 invigs den nya utställningen digitalt och går att följa via museets webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Facebooksida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Program

  • Tal av Christian Mühlenbock, museichef
  • Tal av Julia Färjhage, ordförande i kommunstyrelsen Lilla Edet
  • Tal av Sofia Wik, ordförande i styrelsen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen
  • Tal av Conny Brännberg, ordförande i kulturnämnden Västra Götalandsregionen
  • Museipedagog Marie Schmidt berättar om tre spännande föremål ur samlingarna
  • Skuggteater med Tomas von Brömssen

Det går också att ta del av invigningen i efterhand.

Basutställningen öppnar tisdag 8 juni

Lödöse museum räknar med att kunna öppna utställningen för publik i museet tisdag 8 juni.


Inför öppnandet har de gjort anpassningar i enlighet med Folkhälsomyndighetens föreskrifter för museer och konsthallar, men med striktare begränsningar utifrån regionala rekommendationer för att stoppa smittspridningen av covid-19. 

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »