Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2021-10-21
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Öppna förskolan öppnar snart i nya lokaler

Emelie Eriksson, kurator (vänster) och Anna Dahlén, förskollärare (höger) längtar efter att få öppna verksamheten igen.

Emelie Eriksson, kurator (vänster) och Anna Dahlén, förskollärare (höger) längtar efter att få öppna verksamheten igen.

Snart öppnar öppna förskolan igen i nya lokaler! I början av december räknar öppna förskolan med att kunna slå upp dörrarna på Järnvägsgatan 12 i centrala Lilla Edet. Med BVC och barnmorskemottagning under samma tak kommer de tillsammans att utgöra familjecentralen. 

Öppna förskolan fanns tidigare på Ekaråsvägen, liksom både BVC och barnmorskemottagningen. Innan pandemin bröt ut flyttade BVC och barnmorskemottagningen ner till vårdcentrum i Lilla Edet, och nu samlas de tre verksamheterna alltså åter igen under ett och samma tak.

Barn 0-6 år välkomna tillsammans med vuxen

Till öppna förskolan är barn 0-6 år välkomna. Hit kan du ta dig tillsammans med ditt barn för att leka, pyssla, måla, delta i vår sångstund och du som förälder kan över en kopp kaffe samtala med andra vuxna om livet som småbarnsförälder. Förskollärare Anna Dahlén berättar:


— Vi vill erbjuda sådant som alla inte har tillgång till hemma. Vi planerar för fyra mindre aktivitetsrum utöver vår stora leksal; ett rörelserum, ett lekrum med köksinredning och ett pysselrum som vi har laddat upp med bland annat massa härligt pyssel, glitter och paljetter. Fjärde rummet blir ett lugnt rum, där man kan ta igen sig en stund och där kommer också att finnas en amningshörna för den som önskar lugn och ro för det.


Anna berättar vidare att rörelserummet kommer att inbjuda till att göra av med energi och innehålla bland annat gunga, romerska ringar och en taktil stig för att uppleva olika slags underlag under fötterna – något som kittlar sinnena och samtidigt övar upp balansen.


Öppna förskolan kommer att hålla öppet varje vardag, men för olika åldrar olika dagar. Att besöka öppna förskolan är gratis och fika/smörgås kommer att gå att köpa till självkostnadspris.

Stöd till föräldrar

Fokus ligger på barnet, men öppna förskolan erbjuder också stöd till dig som förälder eller vårdnadshavare. För den som så vill och behöver, erbjuder öppna förskolans kurator Emelie Eriksson stödsamtal kostnadsfritt.


— Ibland kan det vara tufft för vem som helst att vara småbarnsförälder och vi erbjuder stöttning och guidning i föräldrarollen, säger Emelie.


Läs mer om vilket stöd kommunen erbjuder dig som förälder eller vårdnadshavare. Länk till annan webbplats.

Längtar efter att kunna öppna igen

När pandemin återigen slog till förra hösten fick öppna förskolan stänga ner sin verksamhet på grund av coronarestriktionerna. Anna Dahlén tror att det finns ett stort behov av att kunna få träffas på öppna förskolan igen.


— Det är stort tryck på vår Facebookgrupp och många som frågar när vi ska öppna, så jag tror definitivt att både vuxna och barn är sugna på att få komma hit igen. Och vi längtar efter att få träffa dem igen så klart! Nu ska vi bara se till att få möbler och allt annat på plats först, säger Anna.

Inbjuder till dialog om Ströms slottspark

Öppna förskolan inbjuder också till dialog i Ströms slottspark, måndagen den 8 november kl. 08.30. Slottsparken ska utvecklas och enheten för stadsmiljö och trafik i Lilla Edets kommun vill gärna möta vårdnadshavare i kommunen och era barn för att höra tankar om hur parken kan utvecklas! Öppna förskolans pedagog finns också på plats!

Vi ses i parken oavsett väder – och hoppas att träffa många av er där! Anmäl er gärna via ett meddelande till öppna förskolan via deras Facebook. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »