Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2014-08-31
Senast uppdaterad: 2014-08-29

Pendla smartare och delta i hållbara tävlingar

Sedan 2002 arrangeras Europeiska Trafikantveckan (European Mobility Week) i september varje år. Trafikantveckan finns för att uppmärksamma andra sätt att förflytta sig än med bilen. Under hösten kan du som bor i Lilla Edets kommun delta i två olika regionala tävlingar — Commute Greener (Pendla Smartare) och fototävlingen #jagochmincykel.

Ladda hem appen Commute Greener och vinn fina priser


Appen Commute Greener finns för att uppmuntra till mer hållbara resor i vardagen.

Under perioden 1 september till 22 oktober kan du gå med i Lilla Edets kommuns utmaning i appen och försöka ändra dina resvanor. Flera kommuner i Västsverige deltar. Bland alla som går med i någon av kommunutmaningarna lottas det ut fina priser — till exempel en cykelresa värde 10 000 kr, en vikcykel och ljudböcker.

– Vi deltar i Commute Greener som en del av Trafikantveckan. Det går ut på att göra färre bilresor ensam. Du kan välja att cykla, gå, åka kollektiv, samåka eller jobba hemifrån för att minska dina resor. Då kommer du billigare undan och minskar din miljöbelastning, säger miljöplanerare Helena Grimm.

Appen är helt gratis och finns på Facebook, Google Play och App Store. Mellan 1 september och 22 oktober kan du välja Lilla Edets kommuns utmaning under rubriken "Utmaning" eller "Challenge", beroende på vilket språk du har inställt. I appen kan du samla poäng, få medaljer och personliga tips. Du kan även utmana dina vänner.

Läs mer om Commute Greener och hitta appenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

#jagochmincykel — ta en "selfie"


Ta ett foto på dig själv med en cykel som du taggar med #jagochmincykel,
mellan 1-22 september.

Du kan delta på tre olika sätt:

1. Via Instagram. Tagga bilderna med #jagochmincykel. Om du vill får du även gärna tagga ditt foto med #lillaedet.

2. Via Facebook. Ladda upp bilden på Trafikantveckan-sidanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och tagga den med #jagochmincykel. Om du vill får du även gärna tagga ditt foto med #lillaedet.

3. Mejla bilden till maria.olsson@hallbarutvecklingvast.se

De tre mest inspirerande bilderna, med bäst koppling till årets slogan "Våra gator - vårt val", vinner varsitt pris.

Läs mer om tävlingen och reglerna på Trafikantveckans webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 

Vi vill skapa hållbara sätt att resa


Lilla Edets kommun arbetar med att skapa bättre möjligheter för dig som kommuninvånare att resa på ett mer hållbart sätt i vardagen. Hållbarare resor leder till mindre klimatpåverkan, renare luft, bättre tillgänglighet för alla trafikanter, bättre hälsa, minskat buller och bättre trafiksäkerhet.

Till exempel arbetar vi kontinuerligt tillsammans med Västtrafik för att skapa bättre avgångar i kollektivtrafiken och bättre pendlingsvägar. Vi arbetar också med cykelvägar och ser över var de ska finnas och vilken standard de har.

- För dig som har svårt att åka kollektivt eller cykla är mitt tips att kolla samåkningsalternativ. Samåkningen har ökat mycket på sista tiden. Kanske bor någon på ditt jobb nära dig så du kan möta upp och ställa din bil där arbetskamraten passerar. Eller kanske kan du samåka med grannen till tågstationen? Har du ett jobb som går att göra hemifrån någon dag, kolla med din arbetsgivare om det är ok, tipsar miljöplanerare Helena

- För tillfället pågår även ett projekt med testcyklister i Lilla Edets kommun och i Västsverige. Följ gärna deras resa, de är så inspirerande!

Testcyklisternas blogglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 
Vid frågor om tävlingarna eller arbetet med hållbara resmöjligheter är du välkommen att kontakta miljöplanerare Helena Grimm, helena.grimm@lillaedet.se, 0520-65 96 53.
 

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »