Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2016-12-16
Senast uppdaterad: 2016-12-16

Pepparkaksbak för stora och små på Lindkullens äldreboende

Med gemensamma krafter bakades det pepparkakor.

Det doftar av nybakade pepparkakor redan i entrén på Lindkullens äldreboende när det är dags för pepparkaksbak. Speciellt inbjudna till pepparkaksbaket är Fågelstigens förskola som kommit för att baka med de äldre. Tillsammans hjälptes barnen och de boende på Lindkullens äldreboende åt att göra bland annat hjärtan, stjärnor, bockar och andra figurer. Innan pepparkakorna hann in i ugnen var det flera som passade på att smaka på degen, både bland de små och de stora.

På Lindkullens äldreboende anordnas dagliga aktiviteter för de äldre. Lokalen där de dagliga aktiviteterna är kallas för Gemenskapen och det är även syftet med lokalen. Namnet har de boende själva valt. Caroline Karlsson är ansvarig för aktiviteterna på Gemenskapen:

— På Gemenskapen har vi aktiviteter måndag till fredag som bingo, boule och rörelse till musik. Förutom det har vi haft pizzakväll och musikunderhållning. Nu när det närmar sig jul kom jag på idén om att bjuda in Fågelstigens förskola till pepparkaksbak. De äldre tycker det är väldigt kul när barnen kommer på besök.

En av de boende på Lindkullen som brukar vara med på de aktiviteter som anordnas är Bengt Bengtsson:

— Det är extra roligt att barnen kommer hit till oss för att baka. Idag är det riktigt livligt härinne! Jag ser fram emot att smaka de goda pepparkakorna.

Bengt Bengtsson tyckte det var roligt med barn från Fågelstigens förskola på besök.

Tradition på återseende


Det var under flera år en tradition att barnen på Fågelstigens förskola kom till Lindkullens äldreboende för att baka. Under några år har det varit uppehåll på traditionen som nu är tillbaka.  

— Flera av barnen på förskolan har storasyskon som varit här och bakat. De har frågat om de också ska få baka pepparkakor och i år tog vi återigen upp denna mysiga tradition. Alla barnen som är fem år får följa med. Det gör att de yngre får något att längta efter, berättar Marianne Carlsson, förskollärare.

Under pepparkaksbaket var även flera volontärer där för att hjälpa till.

— Det här blir verkligen ett utbyte mellan åldrarna. Idag har vi flera personer som provar att vara volontärer för första gången, vilket är jättekul. Fler får gärna höra av sig om de är intresserade så vi kan hjälpa till på fler aktiviteter, säger Åsa Svanberg-Sand, frivilligsamordnare i Lilla Edets kommun.

Barnen är fullt upptagna med att forma gubbar, stjärnor, hjärtan och andra figurer under vårt besök. En av de äldre avslöjar att det visst har tagits ett och annat smakprov på degen, både bland de små och stora som deltog i pepparkaksbaket.

Ugnen gick varm under pepparkaksbaket.

Vill du också engagera dig som volontär?


Har du tid över och vill engagera dig? Då kan du bli frivillig/volontär i kommunen. Du kan vara yrkesarbetande, studerande, pensionär, ha sjukbidrag och vara gammal eller ung. Det är du själv som bestämmer hur mycket tid du vill lägga ner och vilka insatser du vill ställa upp med. Som frivillig får du nya vänner, nya erfarenheter och ny kunskap. Läs mer på lillaedet.se/volontar
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »