Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2018-02-12
Senast uppdaterad: 2018-02-13

Pia Sundhage drog fullt hus i torsdags

I torsdags föreläste Pia Sundhage för ett fullsatt Folkets Hus i Lilla Edet. Pia Sundhage var mellan 2012-2017 svenska damlandslagets förbundskapten i fotboll.

Pia har en lång och framgångsrik fotbollskarriär i ryggen, både som spelare och tränare. Sin första landslagsmatch spelade Pia som 15-åring och den sista när hon var 36. Sedan dess har hon vunnit både OS-guld och VM-silver som ledare för USA:s fotbollslag. Under åren har utmärkelserna haglat över Pia, men under hennes föreläsning stod det klart att hon trots det har båda fötterna på jorden och hon utstrålade både trygghet, ödmjukhet och klokhet. Hon gav också under föreläsningen prov på en väldigt behaglig sångröst med gitarrspel mellan varven.Allt började i Marbäck utanför Ulricehamn där Pia är uppvuxen. När hon började spela fotboll var det inga andra småflickor som spelade.— Jag hette Pelle de första åren, berättar Pia med ett skratt. När inga andra flickor spelade fotboll, så fick jag spela i pojklaget.

Att sätta laget före jaget

Redan som barn fick Pia lära sig att sätta laget före jaget och hon lärde sig tidigt att ta ansvar. Hon talade varmt om sin pappa Lars, som påverkade henne mycket. Han lärde henne vikten av solidaritet och det präglade hennes tankar om laganda mycket. Alla människor är olika och våra olika egenskaper gör att vi kompletterar varandra. Med intresse, glädje och tålamod går det att förändra och vinna framgångar.— Jag är en glad person. Jag har kämpat många gånger, men det gäller att ha tålamod och fortsätta. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan, gräset blir grönt där du vattnar.

Vi är varandras arbetsmiljö

Pia Sundhage talade om att vi är varandras arbetsmiljö och om vikten av att bidra och vara generös. Vill man lyckas som ett lag, så måste man göra varandra bra. Man ser problem från olika synvinklar och ibland gäller det att ta ett steg tillbaka och låta någon annan ta plats. Det är också så man lär sig nya saker, genom att lyssna på andras infallsvinklar utifrån deras kunskap. Summan av allas prestationer tillsammans i ett lag blir större än de individuella prestationerna var för sig, det är så man skapar framgång.Pias resonemang under föreläsningen är applicerbart på alla typer av lag, inte bara inom sporten. En familj, ett företag eller en organisation är också beroende av laganda för att fungera på ett bra sätt.

Tränar F17-landslaget

I dagsläget tränar Pia Sundhage det svenska F17-landslaget, något hon tycker är roligt och utmanade. Pia menar att yngre flickor har en stor press på sig i dagens samhälle, både inom idrotten och i livet överlag. Det finns en väldig rädsla för att misslyckas och hon menar att det finns en fara i det.— När jag var ung kom drivet inifrån. Då var det också okej att misslyckas ibland, man ställde sig upp och borstade av sig och fortsatte spela igen. Det är viktigt att kunna få riskera att misslyckas för att kunna bli riktigt bra. Det förespråkar jag verkligen.

En del av Tillsammans Lilla Edet

Föreläsningen var en del av föreläsningsserien Tillsammans Lilla Edet, som tidigare även gästats av Lotta Nilsson, Kristin Kaspersen, Bo Dahlbom och Tina Thörner.Tillsammans Lilla Edet är en mötesplats som syftar till att ta till vara på och utveckla det nära och positiva samspelet som finns mellan föreningsliv, näringsliv, medborgare och kommunen. Tillsammans Lilla Edet arrangeras av Lilla Edet Företagscentrum, Folkets Hus och Lilla Edets kommun. Läs mer på lillaedet.se/tillsammans.
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »