Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2018-12-07
Senast uppdaterad: 2018-12-07

Polishundar övade i Fuxernaskolan

Hundförare Martin Johannesson med schäfern Siri.

Under veckan fungerade Fuxernaskolan som övningsmiljö för polisens hundförare och hundar. Att erbjuda skolan som övningsmiljö är ett samarbete mellan polisen och kommunen och något man också gjort tidigare.

När många av eleverna gått hem på tisdagseftermiddagen kunde polisen börja använda lokalerna för övning. Hundarnas uppgift var att upptäcka narkotika och vapen. Doftspår av narkotikapreparat och krutrester placerades ut på olika ställen och hundarna var ivriga att börja arbeta. Hundförare Jörgen Corneliusson:

— Skolor är väldigt bra miljöer för hundarna att öva sig på. I lokalerna har det rört sig mycket folk, det finns olika typer av lokaler som används för olika saker och som är fulla av alla möjliga doftämnen.

Jörgen Corneliusson med hunden Hugg, en hollandse herdershond. Tillsammans övar de sökning i en kemisal.

Fungerar som ett team

Jörgen Corneliusson berättar vidare att det är ett samspel mellan hundförare och hund som gör att arbetet fungerar och att det är lika viktigt för hundföraren att öva som för hunden. När det är skarpt läge måste människa och hund fungera som ett team.

Martin Johannesson, hundförare, berättar vidare att alla polishundar som används för sök också är godkända patrullhundar som genomgått tester. De kan till exempel används vid demonstrationer eller andra tillfällen hundar kan behövas.

— Sök är något man lägger på i efterhand. Det är grundutbildningen som tar tid, att sedan träna upp hunden att söka tar bara ett par tre veckor. Sedan gäller det att öva kontinuerligt för att det ska fungera optimalt i ett skapt läge. Åtminstone en gång i veckan övar vi i olika typer av miljöer.

Möts ofta av nyfikenhet

Det är också vanligt att elever på skolor kommer fram och frågar hur det är att arbeta som polis och hur man blir det.

— Eleverna blir nyfikna på vad vi gör på deras skola, så klart. Vi syns ju verkligen när vi kommer ett gäng poliser med hundar och allt. Det är kul att möta ungdomarna och svara på deras frågor, säger Jörgen Corneliusson.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »