Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2020-10-15
Senast uppdaterad: 2020-10-15

Politiker och tjänstemän arbetade i skolköken under Måltidens dag

Kommunstyrelsens ordförande Julia Färjhage arbetar i köket på Tingbergsskolan, skär upp köttfärslimpa.

Kommunstyrelsens ordförande Julia Färjhage arbetade en förmiddag i köket på Tingbergsskolan.

I dag, torsdag 15 oktober, firas den offentliga måltidens dag runt om i landet. Och i dag, liksom alla andra vardagar, serveras tre miljoner måltider i skola, vård och omsorg. Måltidens dag är instiftad av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober – en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sig på olika sätt.

I år kombineras också måltidens dag med MATtanken, ett projekt som verkar för hållbara offentliga måltider genom nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte i hela kedjan från producent till konsument.

I Lilla Edets kommun öppnade kostenheten upp skolköken för politiker och tjänstemän med anknytning till skolan under en förmiddag. Då välkomnades de att delta i köksarbetet och på så sätt få en bättre inblick i måltidsverksamheten, möta barn och ungdomar på plats, samtala kring skolmaten och äta lunch tillsammans.

Kommunstyrelsens ordförande Julia Färjhage arbetade i köket på Tingbergsskolan.

— Vi har väldigt bra mat i våra offentliga måltider i Sverige - det är ju faktiskt lite unikt ur internationellt perspektiv. Jag är också glad att vi har en livsmedelspolicy i Lilla Edets kommun som innebär att vi köper in och serverar svenska livsmedel i våra verksamheter. Det tycker jag känns viktigt. 

I mottagningsköket på Nygårds förskola handledde Elin Sandbeck Marit Foss Fredriksson, verksamhetschef för kommunens förskolor.


— Det är spännande och nyttigt att få se verksamheten. Dessutom är det alltid trevligt att vara ute på förskolorna och få lära känna personalen bättre, säger Marit Foss Fredriksson.

Elin Sandbeck och Marit Foss Fredriksson i köksmiljö

I mottagningsköket på Nygårds förskola handledde Elin Sandbeck (t.v.) Marit Foss Fredriksson, verksamhetschef för kommunens förskolor (t.h).

Centralköket i Fuxernaskolan tillagar 2 300 portioner mat varje vardag

Anna Chorell och Tommy Nilzén, förtroendevalda i utbildningsnämnden, arbetade i centralköket på Fuxernaskolan. Där tillagas varje dag ungefär 2 300 portioner mat. Cirka 600 portioner går åt på plats i Fuxernaskolan, men merparten mat levereras ut till skolornas och förskolornas mottagningskök runt om i kommunen och även till privat förskoleverksamhet. Just denna dag, på Måltidens dag, serveras det köttfärslimpa.

— Jättespännande att få vara med och man förstå vilken planering arbetet kräver, säger Anna Chorell.

Katarina Ekström, kock på Fuxernaskolan, berättar att planeringen inför att laga dagens köttfärslimpa började redan för tre dagar sedan. Då förbereddes potatismoset, som är en delingrediens i huvudrätten.

— Det är mycket planerande hela tiden, det är a och o när du arbetar i storkök. Vi erbjuder också vegetariskt alternativ och tillagar dessutom specialkost varje dag. Så det är många delar som ska planeras.

Anna Chorell (t.v) tillsammans med Katarina Ekström och Lisa Schwalbe (t.h).

Anna Chorell (t.v) tillsammans med kockarna Katarina Ekström och Lisa Schwalbe (t.h).

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »