Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2015-07-14
Senast uppdaterad: 2015-07-27

Prässebo badplats populärt varma dagar

Prässebo badplats har en tillgänglighetsanpassad brygga.

När sommaren blir het är det skönt med ett dopp! Kommunen har tre badplatser som underhålls och kontrolleras; Borydsjön, Lille Väktor och Bodasjön vid Prässebo. Badplatsen i Prässebo är välbesökt och här finns också en kiosk med gatukök sommartid.
 

Badplatsen i Prässebo är tillgänglighetsanpassad


Badplatsen i Prässebo har under våren tillgänglighetsanpassats och utrustats med en handikappvänlig brygga inför badsäsongen. Daniel Johansson som är anläggningsarbetare på kultur- och fritid berättar:

— Vi fick förlänga bryggan med en trämodul närmast stranden. Att bara ha en ramp gjorde att det blev för grunt. Djupet ska vara 70-90 cm när man kommer i och det är det nu.
 
Kommunen har också anlagt en väg ner till den handikappvänliga bryggan, så att den som behöver det kan ta sig ner med bil hela vägen. Valet landade på en grusväg och Daniel Johansson förklarar:

— Det här är en ganska grund sjö. Ibland svämmar den över långt upp över hela gräsmattan. Det var ingen idé att göra en asfaltsväg, den hade bara blivit underminerad och förstörts snabbt. Då var en grusväg en bättre lösning. Gruset blir snabbt hårt och vägen blir mindre förstörd än med asfalt. Det blir också smidigare att underhålla vägen.

Barnvänligt


Vid badplatsen i Prässebo finns också stora barnvänliga gräsytor att leka på, lekplats, sandlåda, fotbollsplan, beachvolleyplan, grillstuga, flytbrygga med badstege, omklädningsrum, toaletter, handikapptoalett och en stor parkering.

Det är vackert vid Prässebo badplats och Bodasjön inbjuder till både bad och fiske.

Kiosken drivs av LN IK med uppbackning av kommunen.

Kiosk och gatukök vid badplatsen


Vid badplatsen finns en kiosk med gatukök. Kiosken är öppen mellan klockan 10-20 varje dag fram till 16 augusti, oavsett väder. Efter det är den helgöppen 22- 23 augusti och 29-30 augusti. Kiosken drivs av Lödöse Nygårds idrottsklubb (LN IK) med uppbackning från kommunen. Det är fösta sommaren som LN IK driver kiosken.

Sammanlagt är det sju tjejer från LN IK:s seniordamlag som under sommaren turas om att stå i kassan. Anna Axén är en av dem. Anna berättar att de själva fått anmäla vilka datum de velat arbeta och att schemat sedan har lagts utifrån deras önskemål. Det finns två arbetsledare, en från LN IK, Alva Olsson, och en från kommunen, Ninni Torstensson. Ninni berättar:

— Jag sköter beställningar och sådant som sker i bakgrunden. Tjejerna tar hand om kunderna och köket. Sedan hjälps vi åt naturligtvis, men det är viktigt att tjejerna själva känner att de arbetar och tar ansvar och då växer de. Jag vill inte stå bakom axeln på dem och lägga mig i hur de gör.
 

Kunder kommer oavsett väder


Varje morgon städar personalen i kiosken badplatsen från papper och skräp så att stranden blir inbjudande. De kollar också badtemperaturen. Anna Axén säger att vädret inte spelar så stor roll för hur många kunder som kommer under dagen. Att kiosken också är ett gatukök gör att många kommer och äter oavsett om det är solsken eller regn.

— Kanske är det lite fler kunder soliga dagar. Men om det regnar, så ställer sig folk här på serveringen under tak och väntar på bussen. Och passar på att köpa en tidning och en glass medan de väntar.

Anna Axén tycker att sommarjobbet i kiosken är trevligt. Man får prata med människor, stå i kassan och vara i trevlig miljö på en badplats. Efter jobbet är det nära och enkelt att ta ett dopp eller spela beachvolleyboll med kompisarna.

Här kan du läsa mer om de andra badplatserna i Lilla Edets kommun.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »