Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2015-02-10
Senast uppdaterad: 2015-02-10

Räddningstjänsten besökte Hägern

I förra veckan fick Café Hägern besök av Räddningstjänsten.

Karl-Magnus Strömberg, Peter Juurinen och Michael Stigelius kom för att berätta för de boende på Hägern, Käppslängaregatan och Emanuel Bagares Gata vad man ska göra om olyckan är framme.  

Bor man i ett flerbostadshus och upptäcker att det brinner hos en granne, ska man först larma och sedan stanna kvar inne i sin egen lägenhet, göra en s.k.  "inrymning". Gå aldrig ut i ett rökigt trapphus! Man ska stanna kvar i sin lägenhet tills räddningstjänsten är på plats och ber dig att lämna lägenheten.  Varje lägenhet är en s.k. brandcell och håller emot en brand i ca 60 minuter. På den tiden hinner räddningstjänsten fram och tar över ansvaret.

IVPA - i väntan på ambulans


Peter och Michael ingår i Räddningstjänstens Snabbinsatsenhet. Om det kommer ett ambulanslarm är de på plats före ambulansen. De har då med sig hjärtstartare och syrgas och startar med akuthjälp tills ambulanspersonalen anländer och tar över. Detta kallas IVPA, en förkortning för i väntan på ambulans, och innebär för kommuninvånarna en  förkortning av insatstider som kan rädda liv.

Brandvarnare räddar liv


Räddningstjänsten betonade också hur viktigt det är att en brandvarnare sitter centralt placerad i lägenheten. En brandvarnare täcker cirka 60 kvadratmeter. Är boytan större bör du ha flera brandvarnare.

Testa brandvarnaren regelbundet så att du vet att den fungerar. När en brandvarnare är tio år gammal är det dags att byta ut den mot en ny.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »