Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2015-09-08
Senast uppdaterad: 2015-10-01

Så kan du hjälpa till i flyktingkrisen

Just nu pågår en flyktingkris i världen med mängder av människor som flyr sina hem. Vi vill tacka de som hört av sig för viljan att hjälpa och ge stöd. Det finns många olika sätt att hjälpa till på och nedan följer information om hur du kan hjälpa till och var du kan vända dig.

Hjälporganisationer


Om du vill hjälpa genom att skänka pengar, kläder eller liknande finns både lokala och nationella hjälporganisationer. Många har nu särskilda insatser riktade mot de områden där människor på flykt befinner sig. Några av organisationerna är UNHCRlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Radiohjälpenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Läkare utan gränserlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, ActionAidlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Svenska kyrkanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Röda korsetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Rädda barnenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samt SOS barnbyarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 

Engagera dig lokalt


I Lilla Edets kommun finns 25 ensamkommande barn som flytt från sina hemländer. Vissa av dem söker asyl och andra har fått uppehållstillstånd. De är kommunens ansvar och bor i vårt boende Etaget samt boenden köpta i andra kommuner.

Boendet för ensamkommande barn, Etaget, tar gärna emot jackor, byxor och skor som passar tonårspojkar inför kommande höst och vinter. De tar även emot spel som inte är språkbundna och lättlästa ungdomsböcker. Kläder, skor och andra saker tas emot av Medborgarservice, kommunhuset på Järnvägsgatan 12, måndag 8-17 och tisdag-fredag 8-16.

Vill du bli kontaktperson, kontaktfamilj, särskilt förordnad vårdnadshavare eller familjehem?


Vi söker dig som vill bli familjehem, där du tar emot barn i ditt hem under en längre eller kortare tid. Du kan lämna din intresseanmälan på vår webbplats.

Vi söker även dig som vill bli kontaktperson eller kontaktfamilj där du hjälper ett barn, tonåring eller vuxen som behöver extra stöd eller stimulans. Det finns även ett behov av särskilt förordnad vårdnadshavare. Är du intresserad av att bli kontaktperson, kontaktfamilj eller särskilt förordnad vårdnadshavare kontakta Marianne Andersson på 0520-65 95 85 eller marianne.andersson@lillaedet.se.

Vill du bli god man för ensamkommande barn?


När ett ensamkommande barn kommer till Sverige utan vårdnadshavare är det överförmyndarnämnden i den kommun barnet vistas i som så snart som möjligt ska utse en god man för barnet. För att bli god man behöver du ha genomgått en utbildning. Mer information om vad det innebär att vara god man finns hos Sveriges kommuner och landstinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 
Just nu är behovet av gode män stort. Snart börjar en utbildning för dig som är intresserad av att vara god man för ensamkommande barn.

Överförmyndarverksamheten i Stenungsund anordnar en utbildning tillsammans med Västra Götalands Godmansförening (Vgod) för ensamkommande barn. Utbildningen har fem obligatoriska tillfällen. Barnen du kan bli god man för finns i Lilla Edet, Orust, Tjörn och Stenungsund. Utbildningen är 7/10, 14/10, 21/10, 28/10 och 4/11. Anmäl dig senast 5 oktober till vgod.kurs@outlook.com. Kursavgiften är 1800 kronor som betalas till Vgod.

Lilla Edets kommun har gemensam överförarmyndarnämnd med Stenungsunds, Tjörns och Orusts kommun. Kontaktuppgifter till överförmyndarverksamheten.

Mer information


Om du är osäker på vart du ska vända dig kontakta Medborgarservice på 0520-65 95 20 eller medborgarservice@lillaedet.se. Öppettider: måndag kl. 8-17, tisdag-fredag kl. 8-16.

Övriga myndigheters arbete med flyktingsituationen


Länsstyrelsenlänk till annan webbplats
Migrationsverketlänk till annan webbplats
Myndigheten för samhällsskydd och beredskaplänk till annan webbplats
Krisinformation.selänk till annan webbplats
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »