Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2020-07-09
Senast uppdaterad: 2020-07-09

Säkra möten på kommunens äldreboenden

Barbro Brogren, boende på Lindkullen, pratar med sin systerson Gert Pettersson vid mötesplatsen med plexiglas.

Möten med plexiglasskiva mellan boende och anhörig, erbjudande om visir till besökande närstående och surfplattor som möjliggör videosamtal. Det är några av de lösningar som införts på Lilla Edets kommuns äldreboenden under rådande besöksförbud för att skapa förutsättningar för efterlängtade möten under säkra former.

Det råder fortfarande besöksförbud på alla landets äldreboenden, vilket många gånger kan upplevas som påfrestande och tråkigt av både boende och deras närstående. Därför arbetar Lilla Edet kommuns äldreboenden för att hitta lösningar för att möjliggöra så säkra möten som möjligt mellan boende och anhöriga.

 

Besöksförbudet, som infördes 1 april efter ett regeringsbeslut, gäller inne på boendet men inte utomhus. Men självklart måste myndigheternas rekommendationer följas även vid träffar utomhus. Exempelvis ska avstånd hållas och möten kan bara ske om både den boende och anhörig är frisk och helt symtomfri.

Söker ständigt nya lösningar

– Vi försöker ständigt hitta nya bra lösningar för säkra möten mellan boende och deras närstående, då detta givetvis är något som har stor betydelse för båda parter, säger Karin Jonasson, enhetschef på äldreboendet Lindkullen.

 

På Soläng och Lindkullen finns sedan en tid tillbaka möjlighet att kunna träffas på ett tryggt och säkert sätt utomhus med ett skydd av plexiglas. Den närstående slår sig ner på ena sidan om glasskivan och den som får besök sitter på andra sidan.

 

– Jag är glad att vi kan erbjuda detta. På det här sättet skyddar vi de äldre, samtidigt som både boende och anhöriga kan se varandra på riktigt, säger Catrine Andersson, enhetschef på Soläng.

 

Nöjd är även Barbro Brogren, boende på Lindkullen, som denna dag fått besök av sin systerson Gert Petterson ute på den soliga uteplatsen.

 

– Det är toppen att kunna träffas utomhus så här, säger Barbro Brogren.

 

Onsdag 8 juli tillfördes ytterligare en möteslösning.

 

– Som ett komplement till mötesplatser med plexiglas erbjuder nu alla våra äldreboenden också visir till besökarna. På så sätt kan mötet ske på ett säkert sätt var som helst i boendets trädgård. Men avstånd ska givetvis hållas, som alltid, konstaterar Catrine Andersson.

Digitala möten

En annan bra lösning är digitala möten. I början av juni köptes surfplattor in till kommunens äldreboenden. Via dessa kan personalen hjälpa de boende att ringa upp anhöriga så att de kan ses och pratas vid digitalt genom videosamtal.

 

Om du vill besöka en närstående digitalt eller på avstånd utomhus vid något av våra äldreboenden är du välkommen att kontakta personalen på aktuell avdelning. De hjälper till att ordna mötet.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »