Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2017-08-14
Senast uppdaterad: 2017-08-17

Sången förenar i Sommarkören

Varje onsdagskväll under sommaren samlas ett glatt gäng i Fuxerna församlingshem klockan sju för att sjunga tillsammans i Sommarkören. Kören är en projektkör som träffas under sommarhalvåret april-september och deltagarna kommer från många olika länder. Välkommen att delta du också!

Här möts människor över kulturgränserna med sången som gemensam nämnare. Gudrun Nilsson är körledare och inhyrd av kyrkan för projektet:— Vi sjunger välkända svenska sommarsånger som de flesta känner igen, det ska vara enkelt att vara med i kören också för de svenska deltagarna. Sång är både ett sätt att mötas över gränserna och en möjlighet att kunna öva på sin svenska.Gudrun Nilsson berättar vidare att SFI-undervisningen, Svenska för invandrare, har uppehåll under sommaren och Sommarkören då kan vara ett tillfälle att öva på språket. En del deltagare kommer nästan alltid, medan andra kommer mer sällan. Normalt brukar det vara ungefär ett femtontal personer en körkväll. En del av deltagarna har sjungit i kör tidigare, andra inte.— Många av deltagarna har säkert sjungit tidigare, men kanske inte i kör. Att sjunga i kör är en ganska nordeuropeisk grej.
Körvanan spelar inte heller någon roll, sången är ett sätt att umgås och lära. Som stöd för att förklara texten i sångerna finns sånghäften med tillhörande bilder.

Flera aktörer bakom Sommarkören

Sommarkören är ett samarbetsprojekt för inkludering och delaktighet för alla som bor i Lilla Edets kommun och bakom projektet står Svenska Kyrkan i Lilla Edet, Sensus och Lilla Edets kommun. Projektet finansieras med medel från Länsstyrelsen i Västra Götalands län.Kördeltagarna har hittat till kören på olika vis, genom föreningarna som står bakom, via SFI och via café Strandkanten, ett språkcafé som drivs av kyrkan i Fuxerna för samlingshem.Än är det oklart om det blir någon ny omgång av sommarkören nästa år.— Jag vet inte, vi får väl se. Det här var ett sätt att öppna upp för ökad integration, nästa gång kanske man provar på något annat, resonerar Gudrun Nilsson.Sommarkören avslutar med en allsångskonsert ”Adjö till sommaren” 3 september i Folkets Hus.Välkommen dit och lyssna!

Gudrun Nilsson är körledare.

Ingemar Martinsson kompar Sommarkören på piano.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »