Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2015-10-16
Senast uppdaterad: 2015-10-16

Skolelever såg filmen Taikon

Elin Johansson och Victoria Persson såg filmen Taikon.

Den 15 oktober fick alla sjätteklassare och niondeklassare i Lilla Edets kommun gå och se filmen Taikon på Folkets Hus biograf. Filmen hade premiär i Sverige den 2 oktober.

Filmen Taikon är historien om kvinnan som lärde sig skriva som 26-åring, men blev trots det en av Sveriges mest lästa författare. Katarina Taikon är en av våra mest kända barnboksförfattare med sina böcker om Katitzi, men hon var också en karismatisk människorättskämpe.

Katarina Taikon föddes 1932 och växte upp i ett Sverige där romer levde ett kringresande liv, var illa sedda och utsattes för stark diskriminering. Katarinas familj med rötter i central- och östeuropa försörjde sig som tivoliägare, förtennare och musiker. Katarina Taikon hade en hård barndom och under hela sitt vuxna liv kämpade hon för att romer skulle ges samma rätt som alla andra till bostäder, skolgång och möjlighet till arbete. Med hjälp av unikt arkivmaterial och människor som stod Katarina Taikon nära, berättas nu hennes historia på bioduken.

Folkets Hus stod bakom initiativet


Initiativet till att eleverna fick gå och se filmen kom från Folkets Hus. Jessica Pedersen som förestår Folkets Hus i Lilla Edet berättar att hon var på Filmdagarna som Folkets Hus och Parker anordnar. Hon såg där en smygpremiär av filmen Taikon och då föddes tanken att man borde erbjuda ungdomar att se den.

— Vi kunde erbjuda ett subventionerat pris på biljetterna, så jag tog kontakt med kultur- och fritidsförvaltningen. Det är en så tänkvärd film, den innehåller samma aktuella tankar och idéer nu som då.

Jessica Pedersen menar att det också är trevligt att eleverna får upp ögonen för att det finns en biograf i Lilla Edet. Man måste inte åka till Trollhättan eller Göteborg för att se en biofilm.

— Många ungdomar vet inte om att vi har en biograf i Lilla Edet. Det är kul att visa dem att det finns en bio och ett Folkets Hus.

Samarbete mellan skola och kultur- och fritid


Kultur- och fritid nappade på initiativet om en elevbiovisning och det är kultur- och fritidsnämnden som bekostade de drygt 300 biljetterna. Kjell Johansson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, berättar:

— Vi gick in från kultur- och fritids håll och stöttade detta. De flesta av ungdomarna hade säkert inte sett filmen annars. Filmens tema ligger också i tiden, det kändes så rätt att göra detta.
 

Fortsatt arbete i klassrummen


Tanken är att eleverna i den fortsatta undervisningen i skolan ska arbeta vidare med uppgifter med avstamp utifrån filmen. I bland annat svenskaundervisningen tas Katarina Taikons författarskap upp och i samhällsorienteringen ska man diskutera historiska aspekter gällande romer. 
Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »