Lilla Edets kommun - startsida
Publicerad: 2014-12-10
Senast uppdaterad: 2014-12-10

Skolornas Nobelfirande är i full gång

Igår avslutades Hjärtumsskolans värdegrundsarbete med en helvegetarisk Nobelmiddag. Efter middagen delade eleverna ut Nobelpris i vänskap till varandra. Idag, Nobeldagen, fortsätter Nobelfirandet på Fuxernaskolan och Ryrsjöskolan.
 
Under hösten har eleverna på Hjärtumsskolan arbetat med värdegrundsfrågor. Hur ska man bete sig i olika situationer - som till exempel i en kompisrelation eller när man står i kö? Hur man gör under en fin middag och vad innebär bra bordskick?

— Kopplat till värdegrundsarbetet har vi också arbetat med miljö- och hållbarhetsfrågor och i samband med måltiden använt sig av tallriksmodellen och kostcirkeln, berättar pedagogerna Helena Jonsson och Susanne Larsson på Hjärtumsskolan.

Pedagogerna och kökspersonalen har tillsammans med eleverna uppmärksammat vad man behöver äta för att må bra i både kropp och knopp, samtidigt som man uppmärksammar att miljön också ska må bra.

Premiär för Nobelmiddag


Den 9 december var det premiär för Nobelmiddag i Hjärtumsskolan. Menyn var helt vegetarisk. Idén kommer från pedagogerna och personalen i köket, som tillsammans med barnen hjälpts åt, vilket skapade en trevlig och högtidlig avslutning på värdegrundsarbetet.

Lena Andersson Vaz och Therése Werner som arbetar i Hjärtumsskolans kök stod för tillagningen av maten. Eleverna ordnade dukning, dekoration av borden och hade skrivit bordsplaceringsbrickor.

Till förrätt serverades det potatis- och purjosoppa med nybakat bröd, till huvudrätt grönsakslasagne med spenat, keso och tomatsås. Till dessert var det plättar med sylt.

Lena Andersson Vaz berättar:
— Vi valde att göra menyn helt vegetarisk dels för att det är trevligt för barnen som är vegetarianer; att alla äter samma mat och det är lika festligt för alla, och dels för att det ligger i linje med miljö- och hållbarhetsarbetet vi bedriver. Vi lagar vår mat från grunden i Hjärtumsskolan och använder mycket ekologiska produkter.

Normalt serveras en helvegetarisk rätt en gång i veckan, ofta till exempel någon soppa och då tillsammans med hembakt bröd av ekologiskt mjöl. Tillsammans med ost på smörgåsen och mjölk till maten får barnen ändå i sig proteiner. Det serveras också mycket grönt, oftast ekologiskt.

Kostchef Gun Mellqvist förklarade under middagen:
— Mat är viktigt för att orka gå i skolan. Både det man äter hemma och lunchen i skolan. Hur maten smakar är viktigt, den ska vara god.

De flesta tallrikar på de fint dukade borden blev också tomma.

Nobelpriset i vänskap


I slutet på Nobelmiddagen delade eleverna ut Nobelpriset i vänskap till varandra. Alla fick varsitt fint rullat diplom med sitt namn och motivering till priset på.

— Det här är ett ypperligt sätt att prata värdegrundsfrågor och vett och etikett med eleverna samtidigt som man engagerar barnen och hela huset i det arbetet, summerade Gun Mellqvist.

Nobelmiddag även på Fuxernaskolan och Ryrsjöskolan


Idag, Nobeldagen, serveras det Nobelmiddagar i Fuxernaskolan och Ryrsjöskolan.

Fuxernaskolan har tidigare arrangerat Nobelmiddag och i år består menyn av tunnbrödsrulle, kyckling och potatiskaka och till efterrätt chokladmousse. Efferätten har årskurs 8 haft uppdraget att göra.

Precis som för Hjärtumskolan är det första gången Ryrsjöskolan arrangerar Nobelmiddag. Till förrätt bjuds det på broccolisoppa och hembakat bröd, varmrätten består av kycklingfilé, klyftpotatis och sås. Nobelmiddagen avslutas med kladdkaka till efterrätt.

Lilla Edets kommun - länk till startsida

Besöksadress: Järnvägsgatan 12, Lilla Edet  Postadress: 463 80 Lilla Edet
E-post: kommunen@lillaedet.se  Telefon: 0520-65 95 00 

www.lillaedet.se är Lilla Edets kommuns offentliga webbplats.  |  Om webbplatsen »   Om cookies »